Recordbonus voor bankiers VS

De Amerikaanse zakenbankiers op Wall Street gaan de komende weken veel hogere bonussen incasseren dan het afgelopen jaar.

De uitbetalingen aan de bankiers komen waarschijnlijk zelfs hoger uit dan voor het uitbreken van de kredietcrisis. Volgens schattingen van zakenkrant Wall Street Journal ontvangen de werknemers van 38 banken samen een bedrag van 145 miljard dollar (100 miljard euro).

JPMorgan Chase

JPMorgan Chase was vrijdag de eerste bank die cijfers bekendmaakte over de bonuspot voor zijn werknemers. De werknemers van de zakentak ontvangen (inclusief salaris) 378 duizend dollar per persoon, zo’n 20 procent meer dan in 2008. Een kleine groep van handelaren, vermogensbeheerders en zakenbankiers zal ruimschoots boven de miljoen per persoon uitkomen.

De komende weken openbaren meer Amerikaanse banken hun bonussen. Goldman Sachs zal waarschijnlijk de hoogste extra’s uitkeren. De teller stond na negen maanden al op 527 duizend dollar per bankier.

Obscene bonussen

De uitbetaling van hogere, ‘obscene’ bonussen, die zich al sinds het herstel van de beurzen in het voorjaar van 2009 aankondigde, is een van de redenen waarom president Obama de grote banken zwaarder wil belasten.

Vanwege de maatschappelijke onvrede over de bonussen, proberen sommige banken de scherpe kantjes van de regelingen eraf te halen. Zo delen sommige banken aandelen uit, in plaats van geld. Ook wordt de uitbetaling van geld soms voor enkele jaren bevroren. Hoe groot de bonuspot van Nederlandse banken is, wordt op zijn vroegst eind februari bekend. De bedragen in Nederland liggen van oudsher veel lager dan in de VS. Maar ook hier lijken banken in 2009 meer winst te maken dan in 2008, zodat ook de bonussen hoger kunnen uitvallen.

Lees ook het weblog over topsalarissen:
Jawel, het bonusseizoen is begonnen

Wall Street (AP) Beeld
Wall Street (AP)
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden