nieuwsfacebook

Recordboete van 5 miljard dollar voor Facebook vanwege Cambridge Analytica-schandaal

Het geruchtmakende Cambridge Analytica-schandaal komt Facebook op een recordboete van 5 miljard dollar te staan. Bovendien moet het techbedrijf een privacycomité oprichten dat toekomstige fouten op privacygebied moet voorkomen.

Niels Waarlo
Facebook-ceo Mark Zuckerberg. Beeld REUTERS
Facebook-ceo Mark Zuckerberg.Beeld REUTERS

Dat staat in de langverwachte schikking tussen Facebook en de Amerikaanse Federale Handelscommissie (de FTC).

Aanleiding was een schandaal rond het Britse databedrijf Cambridge Analytica. Dat kreeg toegang tot de persoonlijke gegevens van 87 miljoen Facebookgebruikers, terwijl een groot deel hiervoor geen toestemming had verleend. Doel was onder meer om gerichter campagne te voeren voor toenmalig presidentskandidaat Donald Trump.

Afgelopen jaar onderzocht de FTC, die in de Verenigde Staten toeziet op de bescherming van consumenten, of Facebook de afgelopen jaren privacyafspraken had geschonden uit 2012. Die afspraken tussen Facebook en de toezichthouder werden gemaakt na een reeks eerdere privacyschandalen; zo deelde Facebook veel meer data met derden dan aangegeven.

De toezichthouder concludeert nu dat Facebook zijn gebruikers misleidde en verzuimde adequaat op te treden tegen apps als Cambridge Analytica die de Facebookrichtlijnen overtraden. Overigens staat niet de hele FTC achter de schikking. Van de vijfkoppige FTC stemden de drie Republikeinen voor en de twee Democraten tegen, naar verluidt omdat Facebook wat die laatsten betreft niet streng genoeg is aangepakt. De schikking moet nog langs een federale rechter, die hem naar verwachting niet zal afwijzen.

Facebook reageert in een blogpost dat de overeenkomst neerkomt op een ‘fundamentele verschuiving in de manier waarop we ons werk benaderen’. Het bedrijf stelt beter zijn best te willen doen om zich aan de afspraken met de FTC te houden en benadrukt dat het de afgelopen jaren al stappen heeft gezet op privacygebied.

Hoogste boete voor techbedrijf ooit

Eerder deze maand meldde onder meer The Washington Post al dat was geschikt voor 5 miljard dollar, op basis van anonieme bronnen. Hoewel dit met afstand de grootste boete is voor een privacykwestie en in de VS geen techbedrijf ooit een hogere boete kreeg, steeg de beurskoers van Facebook na dit nieuws opvallend genoeg. Dat wordt opgevat als een teken dat investeerders de hoogte van de boete vinden meevallen. 5 miljard dollar is vergelijkbaar met een kwartaalwinst van Facebook, dat verder meer dan 40 miljard dollar in kas heeft.

Woensdag maakte de beurswaakhond SEC verder bekend dat Facebook nóg 100 miljoen dollar boete moet betalen, omdat het zijn investeerders pas in maart 2018 op de hoogte stelde van de data-inbreuk door Cambridge Analytica.

Of het nou speldenprikken zijn of mokerslagen, verlost van onderzoeken en rechtszaken is Facebook voorlopig niet. Alleen al in Ierland, waar het EU-hoofdkwartier van Facebook staat, lopen meer dan tien onderzoeken naar het bedrijf. Dit onder meer omdat Facebook de wachtwoorden van miljoenen gebruikers onversleuteld, en dus onveilig, opsloeg.

Dinsdag maakte het Amerikaanse ministerie van Justitie ook bekend dat het gaat onderzoeken of grote techbedrijven hun macht misbruiken om concurrentie te verstoren en daarmee innovatie te smoren. Namen worden niet genoemd, maar aangezien het gaat om zoekdiensten, sociale media en online retaildiensten, lijkt het er sterk op dat het ministerie onder meer op Google, Facebook en Amazon doelt.

Lees verder

Van Europa tot de Verenigde Staten reageren politici en centrale bankiers als door een wesp gestoken op de plannen van Facebook voor een eigen munt, de Libra. Wat staat er op het spel dat de gemoederen zo hoog oplopen?

Zuckerberg zegt sorry. Telkens weer. De rode draad in het bestaan van Facebook.

Het speelkwartier voor Big Tech is voorbij: Amazon, Google, Facebook en Apple ook in VS onder vuur.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden