Recordaantal woningen met waarde van minstens miljoen euro, goedkoopste straat van Nederland ligt in Terneuzen

Nederland telt meer dan 40 duizend woningen met een marktwaarde van minstens een miljoen euro, meer dan ooit tevoren. Dat meldt Calcasa, een onderzoeksbureau voor de woningmarkt. De duurste straat van Nederland ligt in Wassenaar, Terneuzen heeft de goedkoopste straat van het land.

Tholensstraat, Terneuzen, gemiddelde woningwaarde 78 duizend euro. Beeld Google Street View

Het aantal ‘miljoenenwoningen’ is nu al veel hoger dan tijdens de vorige huizenmarkthausse in 2008. Toen piekte dat aantal op ruim 28 duizend. Tijdens de crisis daalde het aantal huizen van meer dan een miljoen euro naar 16 duizend exemplaren.

Calcasa maakt een schatting van de actuele verkoopwaarde van huizen op basis van een vergelijking van straten met vijftig of meer koopwoningen. Behalve de geschiedenis van de verkoopprijzen van woningen in de buurt wegen ook kenmerken mee als type woning, woonoppervlakte, perceelgrootte en bouwjaar.

In de Groot Haesebroekseweg in Wassenaar staan gemiddeld de duurste koopwoningen van het land. De villa’s kosten gemiddeld 2,5 miljoen euro. Men woont er aan een vrij drukke doorgaande weg, maar in een lommerrijke omgeving, nabij de duinen en de Koninklijke Haagse Golf en Country Club.

De meeste huizen in de hoogste geprijsde categorie staan in de regio Groot-Amsterdam. In Amsterdam hebben volgens Calcasa 8.400 woningen een waarde van een miljoen euro of meer. In Den Haag zijn dat er 2.500, in Rotterdam 1.300 en in Utrecht 950. De tien straten met de meeste ‘miljoenenwoningen’ liggen in de hoofdstad, met de Keizersgracht op nummer 1. De toptien van Amsterdam wordt gedomineerd door straten in Oud-Zuid.

De Apollolaan is in Amsterdam koploper met een gemiddelde woningwaarde van 1.550.000 euro. De brede allee in Zuid moet in de ranglijst de Konijnenlaan in Wassenaar laten voorgaan, net als de Torenlaan in Blaricum en de Bloemcamplaan in Wassenaar. Die laatste is de enige straat in het Calsaca-onderzoek waar alle huizen minstens een miljoen waard zijn.

Groot Haesebroekseweg, Wassenaar, gemiddelde woningwaarde 2,5 miljoen euro. Beeld Google Street View

De regio Haarlem en de Gooi- en Vechtstreek tellen met respectievelijk 4.150 en 4.960 exemplaren de meeste kapitale huizen. In de regio Den Haag is het verschil tussen ‘duurst’ en goedkoopst’ het grootst. Voor één woning aan de Groot Haesebroekseweg heb je er 24 aan het Haagse Erasmusplein.

Bij de laagst geprijsde woningen gaat het meestal om kleine appartementen in een flat. Dat is anders in het Zeeuwse Terneuzen, waar de straat met de laagste waarde is te vinden. In de Tholensstraat is de gemiddelde woningwaarde 78 duizend euro. Dan heb je een charmant arbeidershuisje op eigen grond, in een oud straatje in het oude centrum.

De flatwoningen zijn te vinden in de Heerlense straten Drieoorts-put en De Tichel, de Rotterdamse Wuysterstraat en de Berghofstraat in het Limburgse Eygelshoven. De waarde per woning loopt daar op tot 88 duizend euro.

De laagst geprijsde woningen inde duurdere regio’s staan in de Boeierstraat in Purmerend (160duizend), de Anna Paulownastraat in Zeist (120 duizend), de Ierlandstraat in Haarlem (160 duizend), het Jan Campertplein in Weesp (160 duizend), het Erasmusplein in Den Haag (100 duizend) en de Wuysterstraat in Rotterdam (90 duizend).

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden