nieuws vluchtelingen

Recordaantal van 71 miljoen personen in 2018 op de vlucht voor oorlog en geweld

Met een recordaantal van bijna 71 miljoen op drift geraakt burgers wereldwijd heeft de vluchtelingencrisis vorig jaar een nieuw dieptepunt bereikt.

Er waren 2,3 miljoen meer vluchtelingen dan in 2017, zo blijkt uit de nieuwste VN-cijfers. Vergeleken met tien jaar geleden waren er zelfs 65 procent meer vluchtelingen, asielzoekers en burgers die in eigen land op de vlucht zijn geslagen.

Een Afghaans kind in een VN-kamp voor vluchtelingen buiten de stad Herat in het noordwesten van Afganistan. Beeld EPA

Vanwege de hoogoplopende discussie in de VS en Europa over het toelaten van vluchtelingen, wijst de VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR erop dat het ontwikkelingslanden zijn die de grootste last van de crisis dragen. Slechts 16 procent van de vluchtelingen wordt opgevangen in de ontwikkelde landen, aldus het Global Trends-rapport dat woensdag is gepresenteerd.

Hoezeer burgers uit Europese landen als Nederland een ander beeld hebben, bleek dinsdag uit een onderzoek dat in opdracht van Stichting Vluchteling werd gehouden. De meeste Nederlanders denken namelijk dat Europese landen de meeste vluchtelingen opnemen. Een meerderheid denkt zelfs dat Duitsland, Nederland en Italië de meeste vluchtelingen opnemen.

In werkelijkheid zijn de vier grootste gastlanden volgens de VN Turkije, Pakistan, Oeganda en Soedan. Maar liefst 80 procent van de vluchtelingen wordt opgevangen in de buurlanden.

Hoge Commissaris voor de vluchtelingen Filippo Grandi zegt dat de vluchtelingenaantallen in Europa ‘beheersbaar’ zijn. Beeld AFP

Zorgwekkend

‘Als je zegt dat Europa of de VS of Australië kampt met een vluchtelingencrisis, dan is dat niet zo’, aldus Hoge Commissaris voor de vluchtelingen Filippo Grandi. ‘De meeste vluchtelingen bevinden zich in het land vlakbij de oorlog. Daar is de crisis, daar moeten we ons op richten. De aantallen mensen die in Europa aankomen zijn eerlijk gezegd beheersbaar.’

De cijfers uit Grandi’s rapport zijn zorgwekkend,  voor het zoveelste achtereenvolgende jaar. Het overgrote deel van de bijna 71 miljoen personen die huis en haard moesten verlaten – iets meer dan 41 miljoen – zijn mensen die in hun eigen land op de vlucht zijn geslagen en daar worden opgevangen. Verder waren er wereldwijd zo’n 26 miljoen vluchtelingen die hun land waren ontvlucht. De rest van de vluchtelingenstroom bestond uit 3,5 miljoen asielzoekers.

Het Unhcr moet toezien hoe het ene vluchtelingenprobleem na de ander ontstaat en in massaliteit toeneemt maar dat er totaal geen zicht is op een oplossing van de ‘oude’ conflicten. Zo komt het overgrote deel van de vluchtelingen, twee derde, uit vijf landen waar al jarenlang oorlog en geweld heerst. Zoals Afghanistan, Syrië en Somalië. Na acht jaar oorlog, hebben inmiddels dertien miljoen Syriërs hun huis verlaten. Van hen bevinden zich nu 6,7 miljoen in het buitenland.

Exodus Venezuela

De Venezolanen zijn hard op weg om het nieuwe ‘Syrië’ te worden. Vorig jaar hadden vier miljoen Venezolanen de economische ellende in hun land verruild voor een verblijf in een buurland. Grandi zegt niet de illusie te koesteren dat aan deze exodus snel een einde zal komen. Het Maduro-bewind zit nog altijd stevig in de zadel.

Sinds het aantreden van president Trump wordt Grandi steeds weer gevraagd of diens verkiezing het werk van Unhcr moeilijker heeft gemaakt. ‘Niet alleen in de VS maar ook in Europa en Australië wordt het moeilijker’, aldus de hoge commissaris. Hij spreekt van een ‘crisis’ als het gaat om de solidariteit met vluchtelingen. Grandi: ‘Vluchtelingen en migranten worden als een probleem gezien. In plaats van als mensen die op de vlucht zijn voor een probleem.’

Nog nooit waren zoveel mensen in de wereld op de vlucht, dat zet het Vluchtelingenverdrag van Genève onder druk. In deze video leggen we in vijf minuten uit waarom we dat verdrag eigenlijk nodig vonden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden