Recordaantal partijen geregistreerd bij Kiesraad

De ene partij strijdt tegen de betutteling, de andere noemt zich Lijst Vrede Zij Met U! en de derde groepering ziet het voorlopig stoppen van voortplanting als de enige manier om Nederland van de ondergang te redden....

Mark Misérus

Een bont gezelschap van liefst 74 partijen heeft zich laten registreren bij de Kiesraad, die woensdag de lijst publiceerde. Het is een recordaantal, vermoedt het Documentatiecentrum Nederlandse Politieke Partijen (DNPP) in Groningen. Vaststaat dat de vorige vier parlementsverkiezingen minder aanmeldingen trokken: 45 in 2003 en 2002, 50 in 1998 en 38 in 1994.

Een registratie bij de Kiesraad betekent niet dat een partij automatisch deelneemt aan de Tweede-Kamerverkiezingen. Een nieuwe groepering dient nog een aantal obstakels te overwinnen. Zo moet de partij in alle negentien kieskringen dertig ondersteuningsverklaringen kunnen overleggen. Ook moet een borgsom van 11.250 euro worden betaald en voor 10 oktober een kandidatenlijst worden overlegd. Gemiddeld neemt eenderde van de geregistreerde partijen deel aan de verkiezingen.

Op de lijst bevinden zich bekende namen als de Groep Wilders, Eén NL (met Marco Pastors en Joost Eerdmans) en de Partij voor de Dieren. Een opvallende nieuwkomer is De Partij Voor De Mens en alle overige aardbewoners (PVDM). Deze wil ‘zo snel mogelijk een antwoord vinden op het vergrijzingsprobleem’, om daarna de voortplanting van de mensheid stop te zetten door ‘anticonceptiemiddelen in het voer te verwerken’.

Wie weet kan 22 november ook worden gestemd op de Verenigde Senioren Partij, Hedy Parcherie, Tamara’s Open Partij, Stem Niet en XyZyX 4U2 – uit te spreken als Ksi-ZikS-For-You-Too –, dat burgers dagelijks wil betrekken bij de politieke besluitvorming.

Zeven partijen, waaronder de Revolutionaire Partij Nederland en de Islam Democraten, zijn niet door de Kiesraad geregistreerd, omdat ze niet voldeden aan de eisen, doordat ze bijvoorbeeld geen notariële akte konden overleggen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden