Recordaantal nieuwjaarsduiken verwacht

DEN HAAG - Nederland gaat op 1 januari massaal te water om het nieuwe jaar goed te beginnen. In totaal vinden op een recordaantal van 81 plaatsen door het hele land serieuze nieuwjaarsduiken plaats, zo meldde een woordvoerster zaterdag.

ANP

In totaal verwacht de organisatie dat meer dan 30.000 durfals op nieuwjaarsdag om twaalf uur 's middags het koude water gaan trotseren. Vorige jaar telde Nederland met 63 ook al een recordaantal duiklocaties. Toen deden er ruim 25.000 mensen mee aan het ludieke initiatief om het jaar goed te beginnen.

Op de website Nieuwjaarsduik.nl staat waar de 81 officiële duikplaatsen te vinden zijn. Deelnemers kunnen op de dag zelf een kaartje kopen op de locaties. Zij krijgen dan een startnummer en een kenmerkende oranje muts van hoofdsponsor Unox.

De eerste Nederlandse nieuwjaarsduik vond voor zover bekend plaats in 1959. Ok van Batenburg, die toen het initiatief voor de duik nam, is inmiddels 81 jaar oud. Hij geeft op 1 januari in Scheveningen het startschot voordat de duizenden waaghalzen zich in de koude Noordzee begeven.

Voor zover bij de organisatie bekend is het evenement tot nu toe drie maal afgelast omdat het door de vrieskou onverantwoord was om te duiken: in 1963, 1968 en 2007. Dit zou betekenen dat de duik op 1 januari 2011 voor de 49e maal wordt gehouden.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden