Recordaantal levenslange celstraffen in 2004

Vijf mannen en de Haagse verpleegkundige Lucia de B. zijn het afgelopen jaar tot een levenslange celstraf veroordeeld. In de zaken van vier mannen vindt nog hoger beroep plaats, waardoor hun veroordeling nog niet definitief is....

ANP

A. Visser, juridisch medewerkster van advocatenkantoor Anker en Anker, houdt samen met Wim Anker een databank bij met levenslang gestraften, teruglopend tot 1954. Visser: 'In totaal zitten nu 24 mannen en één vrouw deze straf uit. Van negen van hen is het nog niet onherroepelijk, omdat het hoger beroep nog moet plaatsvinden of omdat de Hoge Raad zich nog moet buigen over het cassatieverzoek.' Van de veroordeelden zijn er inmiddels drie overleden en aan twee is gratie verleend. Dat gebeurde voor het laatst in 1969.

'Zes in één jaar zijn er echt heel veel, zeker vergeleken bij vroeger', aldus Visser. Volgens haar is de roep uit de maatschappij om strenge straffen duidelijk merkbaar. De maximale beperkte straf is nu twintig jaar. De Tweede Kamer heeft het onlangs mogelijk gemaakt dat dit wordt verhoogd tot dertig jaar, hoewel nog onduidelijk is wanneer de wetswijziging wordt ingevoerd. 'Een hele goede oplossing', vindt Visser. 'Het is heel belangrijk om mensen een horizon te geven. Hoe gruwelijk het misdrijf ook was, iemand moet uitzicht houden op een einddatum van zijn detentie.'

De uitspraak in de zaak van Lucia de B. was de opmerkelijkste van 2004, omdat het gerechtshof in Den Haag de vrouw ook tbs oplegde. Volgens de raadsheren van hof is de vrouw, die werd veroordeeld voor zeven moorden en drie moordpogingen op patiënten van haar, een groot gevaar voor de samenleving. Mocht de 42-jarige ooit gratie krijgen, dan moet ze gedwongen psychiatrische behandeling ondergaan.

Het hof in Den Haag legde ook levenslang op aan Hagenaar Birol C. wegens het doodschieten van twee mannen op het Kaapseplein in Den Haag in november 2001.

In alle zaken van de in 2004 tot levenslang veroordeelden, ging het om meervoudige moord. Pascal F. werd door de rechtbank in Utrecht veroordeeld wegens de moord op de 25-jarige Utrechtse studente Nadia van de Ven in oktober 2002 en verzekeringsagent Anton Bussing uit Ede in 1995.

De rechtbank in Den Bosch kwam tot deze straf in de zaak van de Tsjetsjeen I.M. voor een drievoudige moord in Helmond na een mislukte drugsdeal begin 2003.

Volgens de rechtbank in Maastricht is Olaf H. verantwoordelijk voor het doodschieten van Jo en Ine Zwakhalen op 12 juli vorig jaar in hun woning in Sittard. Hun 9-jarige kleindochter raakte zwaargewond.

Paul de R. kreeg de straf opgelegd door de rechtbank in Utrecht wegens de moord op het Baarnse echtpaar Hans en Ria Müller. Hun stoffelijke overschotten werden begin dit jaar gevonden in een geïmproviseerd graf op het terrein van de kinderboerderij die De R. jarenlang beheerde. Het echtpaar zou al in november 1999 om het leven zijn gebracht.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden