Recordaantal klachten vwo-examen Nederlands

Het vwo-examen Nederlands heeft een recordaantal klachten opgeleverd. Het examen werd donderdag afgenomen en sindsdien bleven via de website en telefonisch klachten binnenkomen, meldt het Landelijk Aktie Komitee Scholieren (LAKS) vrijdag. Verreweg de meeste klagers vinden dat het examen veel te lang was.

Redactie
Scholieren die eindexamen doen kunnen met hun klachten terecht bij de eindexamenklachtenlijn. Beeld anp
Scholieren die eindexamen doen kunnen met hun klachten terecht bij de eindexamenklachtenlijn.Beeld anp

Vrijdagavond laat was de teller opgelopen tot 22.255 bezwaren. Daarmee is het officieel het examen waar de meeste klachten ooit over zijn binnengekomen sinds 1988 toen LAKS de klachtenlijn opende. Het oude record (22.000 klachten) was het vorige vwo-examen Nederlands in 2015.

'Dode spinnen'

Het examen Nederlands kan al langer op veel kritiek rekenen. Leraren en wetenschappers vinden de getoetste kennis irrelevant en de vragen te onduidelijk en voor meerdere interpretaties vatbaar.

'Ik heb geen harde cijfers', zegt docent Christine Brackmann namens het sectiebestuur Nederlands van de Vereniging van Leraren in Levende Talen, 'maar ik schat dat 80 tot 90 procent van de docenten ongelukkig is met deze manier van examineren.'

Lees ook

Examen Nederlands? Probeer het lekker zelf. Probeert u vooral de 5 meerkeuzevragen in te vullen.

'Dode spinnen'

Op de tweede dag van de eindexamens kwamen vrijdag verder maar weinig bezwaren binnen. Voor havisten was het aardrijkskunde in de ochtend en in de middag Nederlands. Het aantal klachten over aardrijkskunde bleef beperkt tot een paar honderd, tegen vorig jaar ruim 1900. Een leerling klaagde dat in zijn atlas 'allemaal dode spinnen' zaten. Anders dan bij het vwo-examen Nederlands kwamen er over het havo-examen Nederlands nauwelijks klachten binnen.

Het liep vrijdag na afloop van de vwo-examens kunst en scheikunde bepaald niet storm bij het LAKS. 'Een meisje was in tranen over een fragment in het kunstexamen over geweld, wat haar diep raakte', vertelde een woordvoerder. 'Ze moest zelfs even pauze nemen om op adem te komen.' Tegen de vmbo-examens Transport en logistiek, voertuigentechniek en Frans kwamen vrijdag ook nauwelijks bezwaren binnen.

Bijna 210.000 leerlingen in het voortgezet onderwijs doen nu eindexamen. De laatste examens zijn op 27 mei. Half juni zijn, voor wie dat nodig heeft, de herexamens.

Maak kennis met de lichting van 2016

Twee weken, 70 examens en een hoop zenuwen. De Volkskrant volgt 'De lichting van 2016' - tien leerlingen met heel verschillende achtergronden. Lees hier aflevering 1: hoe gaan de leerlingen de examens in?

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden