Recordaantal bezoekers op zonnigste Bevrijdingsdag ooit

Mede door het goede weer zijn de 14 bevrijdingsfestivals in Nederland donderdag zeer goed bezocht: ze hebben een recordaantal van meer dan 1 miljoen bezoekers aangetrokken. Dit heeft de organisatie laten weten. Het vorige record stond op 950 duizen, enkele jaren geleden. Ook was het niet eerder zo zonnig op 5 mei.

Publiek tijdens Bevrijdingsfestival Haarlem.Beeld anp

De zon scheen 14 uur en 20 minuten, blijkt uit metingen bij het KNMI in De Bilt. Het vorige record stond op precies 14 uur zon. Dat was op Bevrijdingsdag in 2000.

Maar er is op deze vijfde eerste mei nóg een record gesneuveld: het was tevens de drukste Bevrijdingsdag op de weg in zeker zes jaar. Sinds 2010 zag de VerkeersInformatieDienst (VID) op 5 mei niet zoveel files. Aan het eind van de ochtend stond er dik 60 kilometer file. Dat kwam mede doordat Bevrijdingsdag dit jaar samenviel met Hemelvaartsdag.

De meeste files stonden in de richting van de stranden, recreatiegebieden, dierentuinen en pretparken. Opmerkelijk was de enorme drukte naar safaripark Beekse Bergen. Daar werd eerder deze week het olifantje Madiba geboren. De wegen ernaartoe waren zo vol, dat het park mensen opriep om een andere dag naar het pasgeboren dier te komen kijken.

Bezoekers genieten van de zon in het Stadspark in Groningen.Beeld anp

Festiviteiten

De festiviteiten werden donderdagochtend in Groningen officieel geopend door premier Mark Rutte. Dit jaar waren zangeres Kovacs, zanger Nielson en DJ-duo Sunnery James & Ryan Marciano de 'ambassadeurs van de vrijheid'. Zij reisden per helikopter het land door om festivalbezoekers op te roepen stil te staan bij vrijheid en het gebrek daaraan in Nederland en andere delen van de wereld.

Bevrijdingsdag wordt feestelijk afgesloten met het 5 mei-concert op de Amstel in Amsterdam. Dit jaar speelt het Radio Filharmonisch Orkest en betreden Ali B, Paul de Munnik, Hadewych Minis en de cast van de musical De Tweeling het podium op de Amstel.

Zo'n zestig mensen die tijdens de Tweede Wereldoorlog in Amsterdam gebruik maakten van de pontonbrug over het IJ, zijn donderdag even terug in de tijd gegaan. Op Bevrijdingsdag ligt deze brug er opnieuw, als tijdelijk monument dat herinnert aan de oorlogstijd in de hoofdstad. In totaal hebben duizenden mensen met een gratis kaartje de wandeling gemaakt tussen Amsterdam Centraal en Noord.

De brug werd destijds uit nood geboren om de oude stad met Noord te verbinden. Doordat brandstof schaars was, werden de autoveren van de stad aan elkaar geschakeld. De brug van donderdag bestaat uit evenementenpontons.

Het Amsterdams 4 en 5 mei comité had het tijdelijke monument eigenlijk voor vorig jaar bedacht, maar vanwege het slechte weer kon het toen niet doorgaan.

Burgemeester Van der Laan ging er als een van de eersten overheen, samen met een groep mensen die er ook in 1945 overheen liep en een groep kinderen uit Amsterdam-Noord.

Beeld Sunnery James & Ryan Marciano. ANP

Verhalen van veteranen

Minister Jeanine Hennis (Defensie) benadrukte in Wageningen het belang van de verhalen van veteranen. Zij verwees naar het verhaal van de inmiddels 92-jarige veteraan Joe McAllister, die bij het bevrijdingsdefilé aanwezig was. Hij deed in 1944 als soldaat van een Britse parachutistenbrigade mee aan de bevrijding van Nederland. Hij raakte gewond en werd gevangengenomen, maar werd in 1945 zelf bevrijd.

'Verhalen als deze zijn van grote waarde. Voor onze samenleving. Voor ons persoonlijk. Het is het goud, dat we steeds weer moeten blijven opgraven en oppoetsen.'

Militairen zetten zich in voor onze vrijheid en veiligheid, benadrukte Hennis. 'Zij dienden, en dienen, vanuit het besef dat vrijheid de basisvoorwaarde is voor alles wat ons dierbaar is.'

Bezoekers van het Bevrijdingsfestival in het Groningse Stadspark.Beeld anp

Dodenherdenking

De nationale dodenherdenking op de Dam in Amsterdam trok woensdag minder kijkers dan vorig jaar. Het werd door ruim 2,5 miljoen mensen op televisie gezien. Dat meldt de Stichting KijkOnderzoek (SKO) donderdag. Dat zijn er veel minder dan in 2015, toen bijna 3 miljoen kijkers afstemden op de publieke omroep. RTL4 trok woensdag met de dodenherdenking op de Waalsdorpervlakte 863.000 kijkers.

In 2013 keken via de publieke omroep nog 4,5 miljoen mensen naar de dodenherdenking op de Dam. In 2011 werd met 4,7 miljoen mensen een 'kijkersrecord' voor de dodenherdenking gebroken. Dat was een jaar nadat de herdenking in Amsterdam werd verstoord door een schreeuwende man.

Nielson treedt op tijdens Bevrijdingspop in Haarlem.Beeld anp
Dodenherdenking op de Dam.Beeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden