Record rechtse misdrijven vorig jaar in Duitsland

Het aantal rechts-radicale misdrijven in Duitsland is in het afgelopen jaar toegenomen met bijna 59 procent. De Duitse autoriteiten treffen daartegen een reeks nieuwe maatregelen, maar aan het effect wordt getwijfeld....

Van onze correspondent Philippe Remarque

Duitsland heeft in 2000 een na-oorlogs record bereikt, meldde minister van Binnenlandse Zaken Schily vrijdag. Er werden 15.951 misdrijven gepleegd die als 'rechts-radicaal' te boek staan. Daaronder wordt bijvoorbeeld ook het schilderen van hakenkruizen op muren geteld.

Maar Schily waarschuwde dat ook het aantal rechts-radicale geweldplegingen was gestegen met 34 procent. Met 998 werd het hoogste aantal geregistreerd sinds 1992, toen 1485 keer geweld werd gepleegd. Er vielen in 2000 drie doden, waaronder een Mozambikaan in Dessau en een dakloze op het eiland Usedom.

Het aantal anti-semitische daden steeg met 69 procent, het aantal misdrijven tegen buitenlanders met 57 procent. Als voorheen vindt de helft van alle rechts-radicale misdaden plaats in de voormalige DDR, waar slechts 21 procent van de bevolking woont.

Volgens het ministerie is de stijging deels te verklaren door de uitgebreide discussie die sinds afgelopen zomer over rechts-extreem geweld wordt gevoerd. Politie en burgers reageren sindsdien alerter. Misdrijven komen vaker als rechts-radicaal in de boeken. Ook leidt een dergelijke media-aandacht steevast tot een groot aantal 'imitatie-daders', die een publieke reactie willen provoceren. Minister Schily zei dan ook dat 'het verkeerd zou zijn de situatie te dramatiseren'. Het gaat om een kleine minderheid, die de democratie niet bedreigt. Maar Heinz Fromm, directeur van de binnenlandse inlichtingendienst, stelde dat de gewelddadige factie van extreem-rechts groeit.

Schily beloofde de regeringsprogramma's tegen extreem-rechts 'met de vereiste hardheid en beslistheid' voort te zetten. Sinds het oplaaien van de discussie heeft de regering de repressie opgevoerd. Bij het Constitutionele Hof in Karlsruhe vroeg zij een verbod op de rechtse splinterpartij NPD aan

In de deelstaat Brandenburg zette Schily voor het eerst eenheden van de grenstroepen in tegen de rechts-extreme jongeren. In het kader van een 'aussteiger'-programma probeert de inlichtendienst met geld en andere hulp centrale figuren te verleiden uit de extreem-rechtse subcultuur te stappen, een methode die eerder succes had bij linkse terroristen.

Maar volgens critici helpt repressie niet echt en doet de regering te weinig voor jongeren in het economisch depressieve Oost-Duitsland, die met hun minderwaardigheidsgevoelens makkelijk bij extreem-rechts belanden.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden