Record aantal films te zien op vijftiende Nederlands Film Festival

Een record aantal films (338), waaronder twintig speelfilms, wekken tijdens het vijftiende Nederlands Film Festival, dat volgende week woensdag in Utrecht begint, de indruk dat de Nederlandse film anno 1995 een bloeiend bestaan leidt....

Van onze verslaggever

AMSTERDAM

Van de twintig speelfilms gaan er in Utrecht zes in première: de openingsfilm Antonia van Marleen Gorris, Aletta Jacobs - Het hoogste streven (Nouchka van Brakel, aan wie een retrospectief wordt gewijd), De andere kant van de tunnel (Bob Entrop), Laagland (Yolanda Entius), Mykosch (Danniel Danniel) en Zusje (Robert Jan Westdijk).

Daarnaast zijn er ongeveer zeventig korte en lange documentaires in Utrecht voor het eerst te zien. De slotfilm is ook een documentaire: Procedure 769 - The Witnesses to an Execution van Jaap van Hoewijk.

Het festival, waarvoor oprichter Jos Stelling een affiche heeft ontworpen dat verwijst naar zijn eigen Vliegende Hollander, wordt op het filmgala op 29 september besloten met de uitreiking van dertien Gouden Kalveren, waaronder de vakprijs voor de beste scenario-schrijver. Deze wordt door middel van een enquête onder de Nederlandse filmmakers toegekend aan de genomineerden Jan Blokker, Jean van der Velde of Hugo Heinen. Het scenario is onderwerp van een seminar.

Over de andere Kalveren beslist een jury onder leiding van Annemarie Grewel, die verder bestaat uit Wim Louwrier, Marjoleine Boonstra, Anna Brouwer, Stijn Coninx (de eerste Belg in een Kalverenjury), Hugo Heinen en René Scholten. Voor de competitie zijn 161 films geselecteerd, ruim 130 uur film.

In totaal is er dit jaar een recordbedrag van 224 duizend gulden aan prijzen beschikbaar. De grootste prijs, 50 duizend gulden, is de Grolsch Filmprijs, toegekend door een jury onder leiding van Matthijs van Heijningen.

Het Nederlands Film Festival werkt met een budget van 2,4 miljoen gulden. Daarvan komt driekwart uit sponsoring, fondsen en eigen inkomsten; het overige kwart is overheidssubsidie. Het is dit jaar voor het eerst niet gelukt een spreker te vinden voor de traditionele Cinema Militans-lezing.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden