Record: 7.000 vluchtelingen arriveren in Macedonië

Een recordaantal van 7.000 Syrische vluchtelingen is vandaag gearriveerd in Macedonië. Dat heeft de UNHCR, de vluchtelingenorganisatie van de Verenigde Naties, bekendgemaakt.

Een Syrische vluchteling zit op een treinrails bij de Griekse grens met Macedonië. Beeld reuters

Op de Griekse eilanden bevinden zich momenteel zo'n 30 duizend vluchtelingen. Het gros, zo'n 20 duizend, bivakkeert op het eiland Lesbos. Daar werd opnieuw pijnlijk duidelijk dat de autoriteiten niet de capaciteit hebben om de grote vluchtelingenstroom in goede banen te leiden. In de nacht van maandag op dinsdag grepen politiemensen naar hun wapenstok als laatste middel om een mensenmassa tegen te houden.

Zo'n 6000 vluchtelingen probeerden uit alle macht aan boord te komen van een schip dat maximaal 2500 mensen kan vervoeren naar de havenstad Piraeus, dichtbij Athene. Het schip Eleftherios Venizelos vaart inmiddels af en aan, maar tegelijkertijd blijven nieuwe vluchtelingen arriveren.

Het gebrek aan opvangruimte en de lange wachttijd leidde al eerder tot spanningen op Lesbos. Ook elders in Griekenland veroorzaakten oplopende frustraties geweld. Zo kwam het onlangs op het eiland Kos tot botsingen tussen vluchtelingen en politiemensen.

Liveblog

De Volkskrant houdt een liveblog bij over de vluchtelingencrisis. Volg het hier.

Vluchtelingen die aan boord van een trein willen stappen in Gevgelija, Macedonië. Beeld reuters

500 duizend asielzoekers per jaar

Sigmar Gabriel, de Duitse vice-kanselier, heeft dinsdag aangekondigd dat Duitsland 500 duizend asielzoekers per jaar aankan, voor meerdere jaren achter elkaar.

Het land verwacht 800 duizend asielzoekers in 2015 - vier keer zo veel als in 2014.

Gabriel heeft er herhaaldelijk voor gepleit dat ook andere Europese landen hun verantwoordelijkheid nemen en opvang bieden aan de almaar groeiende vluchtelingenstroom.

Coalitie eens over vluchtelingenbeleid

Ondertussen is bekend geworden dat het Nederlandse kabinet bindende Europese afspraken voor de verdeling van vluchtelingen over de 28 landen van de Europese Unie steunt. Dat blijkt uit een toelichting van staatssecretaris Klaas Dijkhoff (Asiel) op een akkoord binnen het kabinet en tussen de regeringspartijen VVD en PvdA.

De verdeelsleutel moet rekening houden met de 'absorptiecapaciteit' van een land, wat een land en een maatschappij aankan qua extra asielzoekers. Dijkhoff tekent daarbij aan dat er wel een lijst moet komen van veilige landen, inclusief de Balkanlanden, waar vluchtelingen naar terug kunnen worden gestuurd.

Voorwaarde voor een verdeling is wel dat alle migranten die Europa binnenkomen direct worden geregistreerd. Daarnaast stelt het kabinet als voorwaarde dat er binnen de EU een akkoord wordt gesloten over een lange-termijnoplossing. Die moet behelzen dat vluchtelingen in veilige landen in de regio worden opgevangen. Daar kunnen ze eventueel een asielaanvraag indienen, ook voor EU-landen.

Voor de vluchtelingenkampen in landen als Jordanië en Libanon stelt het kabinet 110 miljoen euro beschikbaar. Volgens Dijkhoff is nog niet te zeggen hoeveel extra vluchtelingen Nederland gaat opnemen. Bronnen rond het kabinet houden rekening met een aantal van tussen de 7000 en 8000. Dat wordt waarschijnlijk woensdag bekend als de Europese Commissie zijn plannen bekend maakt.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.