Reconstructie hoofd 'fantastisch' hulpmiddel

Bekenden van het 'meisje van Nulde' herkenden haar toen zij de reconstructie van haar gezicht zagen. Strand Nulde, waar haar romp werd gevonden, is 'een geweldige plek voor zaken die het daglicht niet kunnen verdragen'....

Van onze verslaggevers

De reconstructie van haar hoofd heeft een belangrijke rol gespeeld bij het vaststellen van de identiteit het zogenoemde 'meisje van Nulde', Rowena Rikkers (4) uit Rotterdam. De politie verdenkt de moeder (25) van Rowena en haar vriend (32) van de moord op het meisje.

Het was voor het eerst dat politie en justitie een gezicht lieten reconstrueren om de identiteit te achterhalen van een vermoedelijk slachtoffer van moord. Het gaat volgens politiewoordvoerder B. Top om een 'fantastisch' opsporingsmiddel, dat desondanks alleen moet worden gebruikt als andere middelen niet meer werken. 'Het kan voor nabestaanden heel schokkend zijn om door reconstructie plosteling te worden geconfronteerd met de dood van een dierbare.'

Rowena Rikkers verhuisde in april met haar moeder van Dordrecht naar Rotterdam. Oorzaak van de verhuizing waren 'relationele problemen' van haar ouders. Onderdak werd gevonden bij de nieuwe vriend van haar moeder. Sinds de verhuizing heeft de vader het meisje niet meer gezien.

Op 27 augustus vonden kinderen een romp op Strand Nulde. Enkele dagen later werd een hoofd, dat in verregaande staat van ontbinding verkeerde, aangetroffen aan de rand van de Nieuwe Waterweg. Een hand werd begin oktober gevonden aan de rand van het Veluwemeer nabij Harderwijk. DNA-onderzoek wees uit dat de lichaamsdelen bij elkaar hoorden. De vondsten konden, ondanks intensief politieonderzoek, niet worden gekoppeld aan een vermissing van een meisje.

Daarop besloot de politie het hoofd na te laten maken door 'medisch kunstenaar' C. Wilkinson van de Universiteit van Manchester. Deze hielp al vaker, met succes, de Britse politie in moordzaken. Zij maakt op basis van schedels gezichten na, onder meer op basis van de aanhechtingspunten voor spieren op de schedel. Volgens officier van justitie J. Buttinger is het onderzoeksteam Wilkinson veel dank verschuldigd. 'Zij heeft het zeer goed gedaan.'

Bekenden van het slachtoffer herkenden Rowena in de reconstructie. Zij heeft een smal gezicht en een spleetje tussen haar voortanden. De melding bij de politie bracht het onderzoek in een stroomversnelling. Volgens politiewoordvoerder Top is de gelijkenis sprekend. Het spleetje tussen de tanden, de gelaatstrekken van Rowena en zelfs 'de wat hangende oogleden' zijn volgens hem goed getroffen.

Inmiddels had ook de directie van de Mauveschool in Dordrecht, de school die Rowena tot haar verhuizing bezocht, zich bij de politie gemeld. Volgens Top is het begrijpelijk dat de school na de verhuizing van Rowena niet meteen aan een misdrijf dacht. De moeder van Rowena zou de school zelf hebben medegedeeld dat zij gingen verhuizen.

Onderzoek met behulp van DNA van een familielid bracht definitief uitsluitsel over de identiteit van Rowena. De politie heeft een internationaal verzoek doen uitgaan voor opsporing van de moeder en haar vriend. Zij zijn in het laatst gezien in een witte Mercedes-bestelwagen.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden