Reconstructie aanslag Tunis: 'Ze spraken geen woord. Ze waren hier om te moorden'

Als het schip in Tunesië aanlegt, zijn Javier Camelo (28) en zijn ouders net een paar dagen op vakantie: Javier is vorige week in Australië afgestudeerd en om dat te vieren heeft hij een cruise geregeld voor zijn ouders, die in Colombia wonen. Diezelfde middag nog, rijden er bussen naar het beroemde Bardo-museum in Tunis en de familie Camelo besluit mee te gaan.

Een gewonde vrouw wordt op een brancard meegenomen.Beeld ap

Rond half één 's middags, het tijdstip dat er honderden passagiers van de cruiseschepen bij het Bardomuseum worden afgezet, knalt het geluid van geweerschoten door het hart van Tunis. Mannen in militaire uniformen bewegen zich met automatische geweren door de massa en schieten op de toeristen die uit de bus stappen. Javier en zijn moeder worden direct vermoord. De vader, de gepensioneerde generaal José Arturo Camelo, overleeft de slachting.

Mensen stuiven in paniek uiteen, struikelend over hun eigen voeten en over elkaar. 'Ik zag niets anders dan bloed en doden', zegt een van de buschauffeurs tegen persbureau Reuters.

Noriko Yuki (35), een Japanse toeriste die samen met haar moeder op reis is, hoort letterlijk hoe er kogels over haar hoofd heen vliegen en laat zich op de grond vallen. Haar moeder ligt naast haar en Yuki schudt aan het lichaam om te zien of ze nog leeft, maar de vrouw reageert niet. Dan schampt een kogel haar eigen wang, en wordt ze geraakt in haar oor en haar hand. Later blijkt dat haar moeder in de nek is geraakt, maar de aanslag wel heeft overleefd.

Een selfie van Javier Camelo met zijn ouders in Palermo, een eerdere stop tijdens hun cruise over de Middellandse Zee.Beeld Facebook
Beeld reuters

Eén voor één neergeschoten

De meeste toeristen weten weg te komen, naar de omringende straten en pleinen of naar het parlementsgebouw dat pal naast het museum ligt. Parlementariërs houden hier net een commissievergadering als ze de harde, kille klappen van het geweervuur horen. 'We openden de deur en lieten de toeristen binnen', zegt een van hen, Mehrezia Labidi, tegen CNN. Daarna wordt het parlement afgesloten, uit vrees dat de terroristen naar binnen kunnen dringen. Niet veel later worden de parlementariërs geëvacueerd.

De gewapende mannen rennen ondertussen het museum in en honderden toeristen bevinden zich plotseling middenin een regen van kogels. Ze worden één voor één neergeschoten. 'Ze spraken geen woord', zegt curator Taher Ghalia tegen Le Parisien. 'Ze waren hier alleen maar om te moorden.'

Sommigen mensen weten zich, doodsbang, achter een pilaar te verbergen, anderen zetten het op een rennen en kunnen ontkomen. Walid, een lokale gids zegt tegen de MailOnline: 'Ze schoten op alles wat bewoog. Je kon proberen te rennen of met zekerheid worden neergeschoten. Ik probeerde zo goed als ik kon een plek te vinden waar mijn cliënten konden schuilen.' De man vertelt dat hij alle nooduitgangen kende, en zo mensen veilig het gebouw uit wist te krijgen.

Beeld afp

'We horen geschreeuw'

'We waren op de derde verdieping toen we schoten hoorden', zegt de Franse toeriste Geraldine over de telefoon tegen televisiestation iTele, zachtjes pratend omdat ze doodsbang is dat de terroristen haar kunnen horen. 'We zijn met ongeveer veertig man in een ruimte. We horen veel geschreeuw. We horen schoten en nog meer schoten. Het gaat nog steeds door. Het is een groep en het is zo schokkend. De schoten resoneren door de hallen omdat de ruimtes zo groot zijn. Oh god, oh mijn god.'

Ongeveer twee uur nadat de aanval was begon, dringen het leger en de politie het museum binnen. Het zware geluid van helikopters beukt tegen de ramen en groepjes doodsbange toeristen glippen door een zij-ingang naar buiten, begeleid door zwaar bewapende politiemannen die constant nerveus naar boven kijken alsof ze bang zijn voor terroristen die vanaf het dak zouden kunnen beginnen te schieten.

Nog eens een uur later zijn alle gegijzelde toeristen bevrijd. Twee terroristen komen bij de actie van de veiligheidstroepen om het leven, evenals een politieman en een schoonmaakster. In totaal zijn er achttien toeristen vermoord, waaronder mensen uit Polen, Italië, Duitsland, Groot-Brittannië, België en Spanje. Ondertussen zijn er negen mensen gearresteerd en wordt er nog een klopjacht gehouden op twee of drie andere daders.

Beeld reuters
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden