Reclassering licht Michiel Meurs door

Over Michiel Meurs, de ontslagen financieel directeur van Ahold en hoofdverdachte in het boekhoudschandaal, is een reclasseringsrapport opgemaakt. Dit betekent dat Meurs' sociale en financiële omstandigheden in het strafproces zullen worden meegewogen....

Van onze verslaggeefster Wil Thijssen

Dit bleek woensdag tijdens de hervatting van de zaak-Ahold, die in oktober vorig jaar is begonnen. Het is hoogst ongebruikelijk dat in 'witteboordenzaken' reclasseringsrapporten worden opgemaakt.

Deze worden doorgaans opgesteld om te bepalen of er verzachtende omstandigheden zijn bij het bepalen van de strafmaat. Nog uitzonderlijker is het feit dat dit rapport niet door Meurs' eigen advocaat, maar door het Openbaar Ministerie is gelast.

De reden voor het persoonlijke onderzoek geeft het OM vooralsnog niet. Feit is wel dat de officier van justitie tijdens de eerste regiezitting zei dat 'uit het gehele dossier blijkt dat Meurs het uiterst moeilijk vindt om anderen te belasten. Pas nadat de Fiod hem verklaringen van anderen voert (...) komt hij uiteindelijk toch met een verklaring die naar onze mening meer recht doet aan de waarheid'.

Het OM wekt hiermee de suggestie dat Meurs zijn oud-collega's in bescherming heeft willen nemen, terwijl die belastende verklaringen tegen hem hebben afgelegd. Zo beweert oud-topman Cees van der Hoeven dat de boekhoudfraude 'een eenmansactie van Meurs' was. Ook de derde verdachte, voormalig directielid Jan Andreae, wiens handtekening onder een verboden brief staat, legt de volledige schuld bij de financieel directeur. De vierde verdachte, ex-commissaris Roland Fahlin, zegt zich weinig te kunnen herinneren. Geen van de verdachten was gisteren in de rechtszaal aanwezig.

Tijdens deze derde zittingsdag blijkt dat een nieuwe getuige wordt opgeroepen: Annelies Bouma, die ten tijde van de boekhoudfraude een van de hoogste interne boekhouders bij Ahold was. Zij zou een collega en mede-getuige, Marjanne van Ittersum, al in 1999 hebben gewaarschuwd dat Ahold verboden brieven met geheime afspraken in zijn boekhouding bewaarde.

Het achterhouden van deze informatie voor de controlerend externe accountant, in dit geval Deloitte & Touche, is de reden voor het strafproces. Op basis van deze brieven, zogeheten sideletters, telde Meurs in 2000 en 2001 de volledige omzet van dochterbedrijven ten onrechte bij die van Ahold op.

De affaire kostte Van der Hoeven en Meurs hun baan. Ahold moest de omzet- en winstcijfers over 2000 en 2001 fors verlagen en ging op een haar na failliet. Een noodkrediet van de banken van 300 miljoen euro, waarmee het bedrijf overeind bleef, is vorige week volledig afgelost.

Gisteren heeft een gedupeerde belegger zich in de strafzaak gevoegd. Hij eist van Aholds ex-bestuurders een vergoeding voor de schade die hij heeft geleden als gevolg van de boekhoudfraude en claimt een bedrag van 9500 euro, meldt zijn advocaat, L. Jurgens.

Het is voor het eerst dat een gedupeerde Ahold-belegger gebruikmaakt van de mogelijkheid zich als benadeelde partij rechtstreeks in het strafproces tegen de voormalige directie te voegen. De advocaat zegt dat meer gedupeerden zich hebben gemeld en dat 'nog velen' zullen volgen.

De volgende regiezitting - ter voorbereiding op de inhoudelijke behandeling van de zaak - is op 13 juni.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden