Reclassering en kliniek houden samen tbs'ers in het oog

Tbs'ers die aan het einde van hun behandeling in een kliniek terugkeren in de samenleving, worden in de toekomst door zowel de reclassering als de tbs-kliniek in de gaten gehouden....

ANP

Nu zijn de instellingen nog verantwoordelijk voor hun eigen deel van het toezicht. De komende tijd beginnen tien tbs-klinieken en drie reclasseringsorganisaties aan een proef met het zogenoemde forensisch psychiatrisch toezicht. Naar verwachting kan deze manier van werken in de tweede helft van volgend jaar landelijk worden ingevoerd.

Resocialiseren
De reclassering gaat in de nieuwe situatie al aan de slag met een tbs'er als de kliniek aangeeft dat deze kan gaan resocialiseren. De reclassering leert de gedetineerde kennen voordat die daadwerkelijk in de samenleving terugkomt. Dreigende terugval kan beter worden gesignaleerd, waardoor betere maatregelen kunnen worden getroffen, aldus Justitie.

De klinieken kunnen in het nieuwe model hun expertise inbrengen bij risicotaxaties en afwegingen rondom veiligheid. De kennis die de kliniek van een tbs'er heeft, gaat zo niet verloren, maar wordt verder gebruikt.

Proef
Staatssecretaris Nebahat Albayrak van Justitie liet de proef maandag in Utrecht beginnen. De test komt voort uit aanbevelingen van de commissie-Visser die in 2006 onderzoek deed naar het tbs-stelsel. Een van de uitkomsten daarvan was dat de expertise van de reclassering vaak niet toereikend is om effectief toezicht te houden op tbs'ers die terugkomen in de maatschappij.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden