Nieuws

Reclame voor benzineauto’s, vliegtuigen en andere vervuilende producten verdwijnt uit Haagse bushokjes

In Haagse tram- en bushokjes hangt straks geen advertenties meer voor fossiele producten. Een meerderheid van de gemeenteraad van Den Haag stemde voor een reclameverbod, als eerste gemeente van Nederland.

Dylan van Bekkum
Abri’s in Den Haag mogen binnenkort geen reclame meer tonen voor fossiele producten. Beeld  ANP
Abri’s in Den Haag mogen binnenkort geen reclame meer tonen voor fossiele producten.Beeld ANP

Metropoolregio Rotterdam Den Haag (MRDH) is de exploitant van de reclamezuilen in de Haagse abri’s, maar dat contract loopt af. De gemeente Den Haag is in onderhandeling met de exploitant over een nieuw contract en heeft daarbij een duidelijke opdracht gekregen van de gemeenteraad.

Bij de raadsvergadering van donderdag diende de Partij voor de Dieren een motie in om bij een nieuw contract reclame voor fossiele producten zoals benzineauto’s en vliegtuigen te verbieden. Zoals reclame voor sigaretten verboden is omdat sigaretten een gevaar zijn voor de volksgezondheid, brengen fossiele producten toekomstige generaties in gevaar, zo is de redenering. Met steun van PvdA, GroenLinks, D66, SP, Nida, Islam Democraten en de Haagse Stadspartij kreeg de motie een meerderheid in de raad.

‘Met reclame probeer je mensen te stimuleren om iets te kopen, maar we willen juist niet dat mensen fossiele producten kopen’, zegt Haagse PvdD-fractievoorzitter Robert Barker telefonisch. ‘We willen juist de klimaatcrisis aanpakken. We verbieden sigaretten omdat het onze longen verpest, maar dit verpest de longen van onze aarde.’

Zodoende moet wethouder Robert van Asten (Mobiliteit en Cultuur, D66) de motie gaan uitvoeren in nieuwe onderhandelingen met MRDH, dat reeds heeft aangegeven het reclamebeleid van de gemeente te volgen. De advertenties van fossiele producten kunnen al snel tot het verleden behoren, want een nieuw contract gaat volgend jaar al in.

Europese petitie

De Partij voor de Dieren heeft zich laten inspireren door een Europese petitie geïnitieerd door Greenpeace, die oproept om alle reclame voor fossiele producten te verbieden in de Europese Unie. Het initiatief is ondertekend door 50 duizend mensen.

In de Britse gemeenten North Somerset, Liverpool en Norwich geldt al een dergelijk verbod op reclame voor fossiele producten. Het stadsbestuur van New York probeert via de rechter een verbod af te dwingen op misleidende reclame van oliebedrijven. In Nederland is Den Haag de eerste gemeente dat reclame op fossiele producten in abri’s weert.

Wel haalde de gemeente Amsterdam eerder dit jaar reclame op fossiele producten uit hun metrostellen. Ook deze gemeente wil de fossiele producten uit zijn abri’s weren, maar de overeenkomst met de exploitant loopt daar nog door. In Utrecht diende de Partij voor de Dieren deze week een initiatief in om reclames van fossiele producten uit alle openbare ruimtes te weren.

Op landelijk niveau is in Nederland momenteel alleen een verbod op reclame op tabak en e-sigaretten. Wel gelden er beperkingen voor reclame voor alcohol, gokken en financiële producten.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden