'Reckless-revolution': Britse anti-EU-partij scoort opnieuw

Het 'volksleger' van Nigel Farage dendert voort. In het kiesdistrict Rochester en Strood heeft zijn anti-Brusselse UKIP bij een tussentijdse verkiezing haar tweede kamerzetel weten te veroveren. Net als bij de eerste, vorige maand in Clacton-on-Sea, ging het om een overgelopen Conservatief kamerlid dat vond dat premier David Cameron niet eurosceptisch genoeg is. Mogelijk stappen er nu nog meer Conservatieven over naar de UKIP.

Patrick van IJzendoorn
Nigel Farage Beeld epa
Nigel FarageBeeld epa

Alle Conservatieve kamerleden waren afgelopen weken naar de twee stadjes net ten zuidoosten van Londen gegaan om campagne te voeren tegen de 'verrader' Mark Reckless. Cameron leidde de strijd persoonlijk en kwam zelfs vijf keer campagne voeren. Het mocht niet baten. De 43-jarige Reckless wist een vrij eenvoudige zege te halen. Hij kreeg 2920 stemmen meer dan de Conservatief Kelly Tolhurst.

Groter dan Europa

'Als je gelooft in vrijheid,' zo zei hij in zijn overwinningsrede, 'als je gelooft in lage belastingen, als je gelooft in zuiver bestuur, als je gelooft in plaatselijke politiek, als je gelooft in macht voor het volk, als je gelooft dat de wereld groter is dan Europa, als je gelooft in een onafhankelijk Groot-Brittannië, sluit je dan bij ons aan en wij geven je jullie land terug.'

Het gevolg van de zege is dat de Conservatieven waarschijnlijk een nog eurosceptischer koers gaan varen. Enkele dagen geleden meldde Camerons voornaamste adviseur dat de premier bij het EU-referendum campagne voor een Brexit zal gaan voeren als er geen verregaande hervormingen komen in Brussel, waaronder het beperken van het vrije verkeer van mensen.

Mark Reckless Beeld getty
Mark RecklessBeeld getty

Snobisme

Het voornaamste slachtoffer van de Reckless-revolution was echter een sociaal-democratische politicus. Op campagnepad had Emily Thornberry een foto gemaakt van een twee-onder-een-kap woning waar drie Engelse vlaggen voor de ramen hingen en een wit bestelbusje voor de deur stond. Ze tweette het, met de begeleidende tekst 'Beeld uit Rochester'. Het snobisme droop eraf (saillant detail: ze was in Strood).

Het leverde veel kritiek op en Ed Miliband gaf haar een uitbrander. Het laatste wat de geplaagde Labour-leider kan gebruiken is een politica uit de salonsocialistische wijk Islington, Noord-Londen, die zich laatdunkend uitlaat over de werkende klasse met haar patriottisme. Kort na de uitbrander van Miliband verscheen het bericht dat Thornberry het schaduwkabinet had verlaten.

Voor Labour was het sowieso een slechte avond. De oppositiepartij verloor stemmen. Hetzelfde gold voor de Liberaal-democraten, die met een procent op de vijfde plek eindigden, achter de Groenen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden