Nieuws

Rechtszaak tegen KLM dreigt wegens ‘misleidende reclames’ over duurzaam vliegen

KLM wordt door een milieuorganisatie gesommeerd te stoppen met reclames waarin het claimt te werken aan een ‘duurzame toekomst’ voor de luchtvaart. Fossielvrij NL spreekt van misleiding, omdat duurzaam vliegen ‘niet bestaat’. Wordt de campagne niet gestaakt, dan stapt de organisatie naar de rechter.

Ashwant Nandram
In 2020 voert Greenpeace actie op Schiphol – het kabinet moet klimaatvoorwaarden stellen aan de staatssteun in de coronacrisis. Beeld Marten van Dijl / ANP
In 2020 voert Greenpeace actie op Schiphol – het kabinet moet klimaatvoorwaarden stellen aan de staatssteun in de coronacrisis.Beeld Marten van Dijl / ANP

Dat kondigde Fossielvrij NL dinsdag aan tijdens de aandeelhoudersvergadering van AirFrance-KLM.

Met de ‘Fly Responsibly’-campagne probeert de luchtvaartmaatschappij zich sinds juni 2019 te positioneren als een bedrijf met oog voor milieuproblematiek. Het bedrijf neemt naar eigen zeggen het ‘voortouw om een duurzamere toekomst voor de luchtvaart te realiseren’. Om ervoor te zorgen dat ‘onze kinderen straks deze mooie wereld kunnen zien’, vraagt KLM consumenten bijvoorbeeld om alternatieven zoals de trein te overwegen.

Verder biedt het klanten de mogelijkheid om de uitstoot van hun vliegreis te compenseren, via herbebossingsproject in Panama . Ook kunnen passagiers extra betalen voor de inkoop en de ontwikkeling van een duurzamere brandstof, de zogenoemde SAF.

Dat is tegen het zere been van de milieuorganisatie. Fossielvrij NL stelt dat de campagne en de compensatiemogelijkheden ‘zeer misleidend’ zijn. Vliegen is volgens hen ‘een van de snelste manieren om de aarde te verhitten, en de oplossingen die KLM aanbiedt, zijn niet in staat om dit te voorkomen’.

‘Klimaatontwrichting’

Aangezien duurzaam vliegen nu en in de voorziene toekomst ‘onmogelijk’ is, wordt KLM gesommeerd te stoppen met de campagne. Ook wil de milieuorganisatie dat het passagiers voorlicht over zowel de ‘klimaatontwrichtende gevolgen van vliegen als de noodzaak tot krimp van de luchtvaart’. Weigert KLM, dan stapt Fossielvrij NL naar de rechter.

Of KLM zich daar iets van aantrekt, is vooralsnog onduidelijk: het bedrijf was dinsdag niet bereikbaar voor commentaar.

Het is niet eerste keer dat een KLM-campagne kritiek oogst. Vorige maand bepaalde de Reclame Code Commissie dat het bedrijf klanten misleidt met de belofte van uitstootvrij vliegen wanneer passagiers voor herbebossing betalen. Volgens de waakbond kan een vliegtuig niet vliegen zonder koolstofdioxide uit te storen. Ook bestaat er wetenschappelijk nog veel twijfel over de compensatie via bosprojecten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden