Rechtszaak Schilderswijk: 'Ik zit hier, maar van Pro Patria staat niemand terecht'

De een zou stenen hebben gegooid, een ander een camerajournalist hebben gemolesteerd, een volgende een kaakslag hebben verkocht aan een agent. Tien verdachten moesten zich vandaag voor de Haagse politierechter verantwoorden.

Pro Patria-demonstranten in de Schilderwijk op 10 augustus. Beeld epa
Pro Patria-demonstranten in de Schilderwijk op 10 augustus.Beeld epa

Het draaide om 10 augustus, een druilerige zondag in de Haagse Schilderswijk die zó onrustig verliep dat een smaldeel van de gemeenteraadeiste dat burgemeester Jozias van Aartsen zijn vakantie zou afbreken.

Den Haag had Pro Patria toestemming gegeven voor een mars door de Schilderswijk. De nationalistische organisatie wilde zo protesteren tegen 'de gezamenlijke vijand die ons land bedreigt: de honderden salafistische moslimfundamentalisten die de IS-vlag hijsen in een Haagse wijk'. Halverwege moest de massaal aanwezige politie de route van rechts-extremisten, Vlaams-nationalisten en opgefokte ADO-hooligans met stadionverbod omleiden.

Zand of klei
Een confrontatie dreigde met tegendemonstranten, overwegend jonge moslims. Een aantal van hen stond gisteren terecht. Zoals Mohamed El O. (33), die volgens het Openbaar Ministerie (OM) een steen gooide richting politie. Hij draagt in de rechtbank dezelfde lange baard en het gebreid bruin mutsje waaraan hij volgens het OM is herkend op camerabeelden. 'Ik heb geen stenen gegooid, maar zand of klei. Ik gooide het over de politie heen en heb niemand geraakt.'

El O., tegen wie het OM 200 uur werkstraf en een voorwaardelijke celstraf van 2 weken eist, verklaart zijn actie uit frustratie. 'Nationalistische racisten hadden toestemming gekregen om te provoceren. Ik zit hier nu, maar van Pro Patria staat niemand terecht.' Die frustratie leeft ook bij Mouhain B. (18) tegen wie justitie 130 uur taakstraf eist. 'Hoe vaak ik voor niks ben aangehouden!', zegt B. 'Het is alsof u mij elke dag slaat, en als ik één keer iets terug doe, krijg ik een taakstraf.'

Straatvrees
'Onzin', zegt Mirsad I. op de beschuldiging dat hij de boel heeft opgehitst (eis: taakstraf van 30 uur). De politierechter wil weten waarom de 26-jarige I., die volgens zijn dossier een Wajong-uitkering heeft vanwege epilepsie en straatvrees, uitgerekend op die zondag vanuit zijn woonplaats Rotterdam naar de Schilderswijk kwam. 'Ik moest heel veel overwinnen, mijn hart bonsde op plaatsen waarvan ik niet wist dat ik ze had', antwoordt de in Joegoslavië geboren I. 'Ik probeerde de boel te sussen, ik heb zelfs een cameraman gered, ik sprong ertussen.'

Die camerajournalist van persbureau Novum werd volgens zijn eigen opnamen aangevallen door jongeren. Drie agenten menen op de beelden Mimoun D. (29) te herkennen. Zelf ontkent D. in alle toonaarden. Voor hem zijn de druiven extra zuur. Hij was vervroegd vrijgelaten voor vermogensdelicten, maar aan het eind van zijn proeftijd ging hij in de fout, aldus het OM. Omdat hij de voorwaarden van zijn vrijlating had overtreden, zit hij inmiddels alweer 77 dagen vast. Wat het OM betreft moet D. alsnog 100 dagen van zijn vorige straf uitzitten, en komen er nog 6 weken bij voor geweldpleging in de Schilderswijk.

Kinderrechter
'Slecht onderzoek', foetert zijn advocaat, 'en de beelden zijn niet voor identificatie bruikbaar.' De politierechter moet beslissen of het inderdaad Mimoun D. is op de beelden van de gemolesteerde camerajournalist. Ze doet morgenmiddag om 13 uur in alle zaken uitspraak. Drie minderjarige jongens uit Den Haag van 14, 16 en 17 jaar moesten gisteren voor de kinderrechter verschijnen. Twee voor het belagen van de cameraman, de derde vanwege stenen gooien. Achter gesloten deuren veroordeelde de kinderrechter de drie tot werkstraffen van 50, 70 en 100 uur.

null Beeld anp
Beeld anp
null Beeld anp
Beeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden