Rechtszaak om hoofddoek op Volendamse katholieke school

Imane Mahssan (15) stond in de rechtbank tegenover de rector van haar middelbare school. De scholiere wil een hoofddoek dragen op haar katholieke school. Het Volendamse Don Bosco College verbiedt het.

VAN ONZE VERSLAGGEEFSTER SARAH VENEMA

ZAANDAM - 22 februari 2010

Brugklasser Imane besluit dat ze een hoofddoek wil dragen. De geboren en getogen Volendamse vraagt toestemming op school. Van 2001 tot 2004 was daar een leerlinge met hoofddoek. Maar in die periode waren de regels voor hoofddeksels versoepeld, zodat slachtoffers van de Nieuwjaarsbrand van januari 2001 hun littekens konden bedekken. Sinds 2005 zijn de regels voor hoofddeksels weer aangescherpt en zijn er geen leerlingen met hoofddoek. .

15 maart 20101

De school verzoekt de leerlinge te wachten met het dragen van een hoofddoek tot het schoolbestuur een besluit neemt.

30 augustus 2010

Op de eerste schooldag van het nieuwe schooljaar komt Imane met een hoofddoek om naar school. Van het schoolbestuur heeft zij nog steeds niets gehoord. Ze weigert haar hoofddoek af te doen. De schoolleiding weigert haar de toegang tot de lessen. Imane moet in een aparte ruimte haar schoolwerk bijhouden. Imane's vader vraagt zijn dochter of het niet gemakkelijker is de doek gewoon af te doen.

1 september 2010

De school past intussen het reglement aan. Daarin staat nu dat, behalve petten, hoeden en mutsen, ook het dragen van hoofddoekjes ten strengste verboden is. Imane wil niet naar een andere school. De katholieke school is de enige middelbare school in Volendam.

20 september 2010

Imane fietst elke dag met hoofddoek om naar school, maar stopt deze bij aankomst in haar kluisje. Zodra ze vrij is gaat de doek weer om. Er is een aantal gesprekken met de schoolleiding. Daar wordt besloten om de zaak voor te leggen aan de Commissie Gelijke Behandeling. Volgens rector Gerard Dekkers wordt door Bureau Discriminatiezaken de suggestie gewekt dat het advies van de commissie bindend is. Hij maakt daarom de afspraak hieraan te 'conformeren'. Later ontdekt hij dat de commissie geen bindende adviezen geeft.

7 januari 2011

De Commissie Gelijke Behandeling oordeelt: de school mag de hoofddoek niet verbieden. Scholen in het bijzonder onderwijs mogen voor het behoud van hun identiteit bepaalde eisen stellen, zolang het beleid consistent is. Volgens de commissie beriep het Don Bosco College zich pas tijdens het onderzoek op haar katholieke identiteit, toen zichtbaar werd dat de school anders geen gelijk kreeg. In de media noemde de rector steeds alleen het hoofddekselverbod als reden. De commissie vindt het beleid inconsistent. Bovendien is de school niet zo heel katholiek. 'In Volendam bestaan alleen maar katholieke scholen. De leerlingen van de school zijn een mengelmoes van religies', zegt commissielid Erik Schaap.

Volgens Dekkers zijn de krantenartikelen waar de commissie zich op baseert onvolkomen. Belangrijke citaten van hem zijn bij het schrijfproces 'gesneuveld.' Hij beroept zich wel degelijk op de katholieke identiteit van de school, zegt hij. Daarom duurde de beslissing van het bestuur zo lang. Het dragen van een hoofddoek gaat in tegen de schoolregel dat leerlingen het katholieke geloof respecteren. 'Advies kun je naast je neerleggen', besluit Dekkers. Het hoofddoekverbod blijft.

25 januari 2011

De vader van Imane, visboer te Volendam, stapt naar de rechter.

8 februari 2011

De rector komt met een compromis: Imane mag in de gangen haar hoofddoek omhouden, maar moet hem in de klas afdoen. Haar klasgenoten zijn tenslotte bekenden, zo redeneert hij. Imane gaat niet akkoord. Ministers van Bijsterveldt en Donner geven de commissie gelijk.

28 maart 2011

De rechtszaak dient voor de kantonrechter in Zaandam. Het belangrijkste discussiepunt is of het katholieke schoolbeleid inconsistent is of niet. Imane eist behalve toestemming voor haar hoofddoek op school ook een symbolische schadevergoeding van 500 euro. Door dit bedrag is de zaak bij de kantonrechter terechtgekomen. Als een van de partijen het straks niet met de uitslag eens is, kan beargumenteerd worden dat deze rechter niet bevoegd is. Dan moet de zaak nogmaals dienen bij een civiele rechter.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden