Rechtszaak om broek met staart

Wie vanavond in Eindhoven naar Nederland-Mexico gaat, mag van de KNVB gewoon zijn Leeuwenhose van Bavaria aantrekken. Tenminste, als hij is gekócht....

Van onze verslaggever Michiel de Hoog

Net als zaterdag, voor Nederland-Kameroen. Bavaria had toen 15 duizend Leeuwenhosen uitgedeeld. De KNVB had ze geconfisqueerd en weggegooid. Daardoor moest een aantal supporters de wedstrijd in onderbroek bijwonen.

Bavaria had een kort geding aangespannen tegen de KNVB omdat die de dragers van Leeuwenhosen de toegang ontzegde, en omdat de bond zich schuldig had gemaakt aan ‘verduistering’.

Advocaat Louwers betoogde dat de KNVB niet had gezegd dat je geen oranje broek met daarop ‘Bavaria’ mag dragen. Ook is het niet verboden de Leeuwenhosen uit te delen.

KNVB-advocaat Knijff was niet onder de indruk, ook niet nadat Louwers hem een ‘alleraardigste’ Leeuwenhose had gegeven. Knijff wilde hem niet aandoen, tenzij hij een paars exemplaar zou krijgen.

Volgens Knijff wil Bavaria goedkoop meeliften op de Oranjegekte, en lokte het een ‘wanprestatie’ van de KNVB uit. De KNVB kende immers zijn verplichtingen tegenover sponsor Heineken. Gekochte Hosen mogen wel, uitgedeelde niet.

Knijff eiste dat de Hosen niet binnen tien kilometer van het stadion worden uitgedeeld. Louwers zei dat bij het WK alle normale kleding met merk- of sponsornaam gedragen mocht worden.

Knijff: ‘Meneer de voorzieningenrechter, ik geloof niet dat die broek, in alle redelijkheid, tot normale kleding kan worden gerekend.’

De rechter: ‘In Duitsland wel.’

Knijff: ‘Nou...’

De rechter: ‘Hoewel, een staart...’

Vandaag uitspraak.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden