Rechtszaak in VS tegen Leidse biofarmaceut

Een Amerikaanse aandeelhouder heeft voor de rechtbank in New York een class-action (een gezamenlijke rechtszaak) aangespannen tegen het Nederlandse biotechnologiebedrijf Prosensa.

AMSTERDAM - De aandeelhouder voelt zich misleid bij de beursgang van het bedrijf in juni vorig jaar in New York. Toen leek Prosensa een medicijn te hebben ontwikkeld tegen de ziekte van Duchenne, waarop het op korte termijn royalty's zou ontvangen. Drie maanden later bleek uit ander onderzoek dat het medicijn niet echt werkt.


De onbekende aandeelhouder roept andere beleggers op zich achter deze actie te scharen. Zij kunnen zich melden bij het advocatenkantoor Robbins Arroyo, dat is gespecialiseerd in class-actions van aandeelhouders. Directeur Hans Schikan van Prosensa in Leiden wil de actie niet bagatelliseren, maar wijst erop dat het in de VS eerder regel dan uitzondering is dat advocatenkantoren juridische actie ontketenen en schadeloosstelling eisen als een beurskoers vlak na de introductie omlaag schiet. 'We hebben onze eigen advocaten erop gezet, omdat we het volstrekt niet met de aanklacht eens zijn.'


Prosensa, in 2002 opgericht als spin-off van het Leids Universitair Medisch Centrum, ontwikkelt medicijnen tegen Duchenne, een genetische ziekte waarvoor nog geen geneesmiddelen bestaan. Het is een aandoening waarbij de spieren van jongens langzaam krachteloos worden. Rond hun 12de jaar belanden patiënten in een rolstoel, daarna krijgen ze ademhalingsproblemen. Slechts weinigen worden ouder dan 30. Ongeveer 1 op de 3.500 mannen heeft deze ziekte.


Prosensa koos vorig jaar voor een notering in New York. Er werden 6,9 miljoen aandelen geplaatst tegen 13 dollar per stuk. De emissie werd zeven keer overtekend. Op de eerste dag steeg de koers meteen al met bijna 50 procent tot ruim 19 dollar en later tot 30 dollar. Het bedrijf had zes middelen in de pijplijn. Een daarvan was in een vergevorderde fase. Dit middel drisapersen is een soort pleister die de genetische schade afplakt. Daardoor zouden patiënten het voor de spieren benodigde eiwit weer zelf kunnen aanmaken. Alle testen wezen uit dat de afplakmethode werkte. Drie maanden later bleek dat de genpleister toch niet goed werkte. Uit de praktijktesten - tien meter wandelen en vier treden beklimmen - kwam naar voren dat het weinig effectief was. De uitslagen van patiënten met de pleister weken niet af van degenen die een placebo hadden gekregen.


De koers kelderde na deze bekendmaking met 70 procent naar 7 dollar per aandeel. De indieners van de aanklacht zeggen dat bij de beursgang informatie is verzwegen. Zo was toen al bekend dat drisapersen leidde tot ontstekingen en ongemak bij patiënten. De pijnen die ze kregen waren atypisch, waardoor de betrouwbaarheid van de eerste studies al was ondermijnd. Hierover werden geen mededelingen gedaan.


Schikan zegt vanwege de juridische procedure geen inhoudelijk commentaar op de aanklacht te kunnen geven. Prosensa blijft optimistisch over de voortgang. In januari is weliswaar besloten op eigen houtje verder te gaan met de ontwikkeling, maar daarbij kan gerekend worden op de data van GlaxoSmithKline. In juni meldde Prosensa dat voor drisapersen de registratieprocedure van de Food & Drug Administration in de VS zou kunnen worden versneld, waardoor het sneller op de markt zou kunnen komen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden