Rechtszaak in Apple's achtertuin

Na ruim een jaar vol inleidende beschietingen en een mislukte poging tot een schikking te komen, begon maandag in het Californische San José de rechtszaak tussen Apple en Samsung. De twee bedrijven beschuldigen elkaar wederzijds van schending van patenten en van het namaken van andermans smartphones.

AMSTERDAM - De zaak werd in april 2011 aangespannen door Apple. Het Amerikaanse bedrijf stelt dat marktleider Samsung zijn succes te danken heeft aan het namaken van Apple's iPhone. Apple eist 2,5 miljard dollar schadevergoeding. Samsung - dat de rechter verzocht niet als verweerder, maar ook als eiser te worden opgevoerd in de zaak - stelde in een reactie dat Apple inbreuk maakt op patenten van de Zuid-Koreanen. In onder meer Europa en Australië lopen al rechtszaken tussen de twee van gelijke strekking.


In aanloop naar de zaak die gisteren van start ging, lekten vele documenten uit die alvast een indruk geven van wat de volgers van de zaak de komende weken te wachten staat. In de eerste plaats zal uitgebreid worden stilgestaan bij de inhoud van de beschrijvingen van patenten waarop inbreuk gemaakt zou worden. Patentdeskundigen en kenners van de branche waarschuwden gisteren al dat dat een moeizaam en voor leken bijzonder saai proces kan worden. De patenten zijn technisch doorwrochte verhandelingen die bovendien vaak voor meerderlei uitleg vatbaar zijn.


De tienkoppige jury zal zich vermoedelijk meer vermaken tijdens het debat over al dan niet gekopieerde ontwerpen. Uit bij de rechter ingediende en uitgelekte stukken bleek dit weekeind dat Apple de jury zal proberen te overtuigen van zijn verhaal aan de hand van plaatjes van Samsungtelefoons en Appletelefoons. De lijn van het betoog van de Amerikanen is eenvoudig; voordat de iPhone op de markt kwam, waren smartphones van Samsung hoekige apparaten, met toetsenborden en relatief kleine beeldschermen. Na de komst van de iPhone veranderden de Zuid-Koreaanse telefoons opeens in toetsenbordloze telefoons, met een groot aanraakscherm en bovendien afgeronde hoeken, allemaal precies zoals de iPhone.


Uit de uitgelekte stukken blijkt ook hoe Samsung die aanklacht zal pareren. Apple heeft het ontwerp van de iPhone ook niet zelf bedacht, luidt het verweer. De Zuid-Koreanen refereren aan een interview in BusinessWeek met twee Sony-ontwerpers in 2006, nog voor de komst van de iPhone. Daarin vertellen de twee dat Sony een telefoon wil ontwerpen met ronde hoeken, een aanraakscherm en zonder toetsenbord. Uit materiaal in het bezit van Samsung zou blijken dat Appleoprichter en toenmalige bestuursvoorzitter Steve Jobs zijn ontwerpers naar aanleiding van die uitspraken de opdracht zou hebben gegeven een telefoon te ontwerpen geïnspireerd op ontwerpen van Sony. Dat model, ontworpen door toenmalig Apple-ontwerper Shin Nishibori, lijkt erg op de uiteindelijke iPhone.


Samsung, dat Nishibori als getuige wil horen, kreeg maandag voor aanvang van het proces een grote teleurstelling te verwerken. De voormalig ontwerper van Apple weigert te getuigen in de zaak en is daartoe volgens zijn advocaat ook niet verplicht. Journalisten en bloggers achterhaalden gisteren binnen korte tijd dat Nishibori, na een dienstverband van ruim 10 jaar, sinds een maand niet meer bij Apple werkt. Vanwege 'medische redenen' zou hij momenteel in Hawaï verblijven.


Samsung lijkt sowieso met achterstand aan de strijd te beginnen, die overigens bijna letterlijk in de achtertuin van Apple plaatsvindt: rechter Lucy Koh stelde vast dat de Zuid-Koreanen e-mails hebben gewist nadat zij hoorden dat Apple een rechtszaak tegen hen had aangespannen. Koh kan dat aan de jury uitleggen als een poging van de Zuid-Koreanen om voor hen onwelgevallig bewijsmateriaal te vernietigen.


De rechtszaak zal naar verwachting enkele weken duren. Naast het betalen van een schadevergoeding, kan de rechter overgaan tot het opleggen van een verkoopverbod van apparaten die inbreuk maken. Pas na aanpassing van betreffende modellen mogen die dan eventueel weer worden verkocht.


Patentenoorlog woedt wereldwijd in technologiebranche

De rechtszaak tussen Apple en Samsung maakt onderdeel uit van een wereldwijd woedende patentenoorlog. De strijd spitst zich toe op gebruik en mogelijke schending van patenten in smartphones en tablets. Apple is verreweg de actiefste en meest agressieve partij. Het concern voert rechtszaken over vermeende patentschending en gekopieerde ontwerpen tegen HTC, Motorola, Microsoft en Samsung. Andere bedrijven in de technologiebranche voeren hun eigen patentenoorlogen; Kodak met Rim (Blackberry) en Apple, Microsoft met Motorola, Oracle met Google en Sony met LG. In reeksen rechtszaken beschuldigen de partijen elkaar vaak om-en-om van inbreuk op rechten. Soms worden schikkingen getroffen, soms moet betaald worden voor geconstateerde inbreuk. Uit rechtszaken komen ook regelmatig wederzijdse licentieafspraken voort.


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden