Rechtsextremisten verstoren presentatie Duyvendak

AMSTERDAM (ANP) - Extreem rechtse activisten hebben voormalig GroenLinks-Kamerlid Wijnand Duyvendak bij de presentatie van zijn boek een taart in het gezicht gegooid. Vanaf het balkon in de Openbare Bibliotheek in Amsterdam gooiden leden van het extreem rechtse Voorpost pamfletten met de kop 'terrorist' in het publiek.

De politie hield drie mannen aan, onder wie de taartgooier. De drukbezochte bijeenkomst was extra beveiligd met politiebusjes voor de bibliotheek. Duyvendak, die eerder als Kamerlid opstapte als gevolg van bekentenissen in het boek, vervolgde zijn toespraak nadat hij zijn gezicht had schoongemaakt.

Duyvendak zei te hopen dat het pleidooi in zijn boek tegen de opwarming van de aarde niet zal worden ondergesneeuwd door alle commotie. Duyvendak stelde dat hij met iedereen over de klimaatverandering in debat wil gaan, zelfs met de extreem rechtse taartgooiers.

Inbraak

Een persbericht over zijn boek vormde eerder deze maand de opmaat tot zijn aftreden als Kamerlid. In dat bericht gaf Duyvendak toe betrokken te zijn geweest bij een inbraak in het ministerie van Economische Zaken in 1985. Tijdens de presentatie noemde hij het schrijven van het boek een goed idee omdat het huidige kabinet veel te weinig tegen de opwarming van de aarde doet.

Over de commotie over zijn boek zei Duyvendak dat de acties uit de jaren tachtig kennelijk nog onverwerkt zijn door Nederland. Een groep linkse activisten gaat daarvoor een poging doen door een verkiezing van de beste protestactie in dat decennium te organiseren. Net als de rechtsextremisten verspreidden zij daarvoor een pamflet tijdens de boekpresentatie.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden