Rechtse socialist Valls gaat nieuw Frans kabinet leiden

De Franse president François Hollande heeft vanavond in een televisietoespraak bevestigd dat hij Manuel Valls tot premier heeft benoemd. Zijn voorganger Jean-Marc Ayrault werd door Hollande gedwongen af te treden na de voor de Parti Socialiste slecht verlopen lokale verkiezingen.

De nieuwe Franse premier Manuel Valls. Beeld reuters

Hollande zei van Valls een 'strijdbaar kabinet' te verwachten. Hij gaf toe dat de afgelopen jaren van ecomische crisis en bezuinigingen zwaar zijn geweest en zei de volledige verantwoordelijkheid daarvoor op zich te nemen. Hij kondigde een solidarteitspact aan met daarin lagere belastingen en ondersteuning voor werkende Fransen.

De 51-jarige in Barcelona geboren Valls heeft als socialistische minister de afgelopen jaren naam gemaakt als spreekbuis van de rechtervleugel van Hollandes Socialistische Partij (PS). Hij werd ook de Linkse Sarkozy genoemd, naar de vorige, relatief jonge president van Frankrijk, Nicolas Sarkozy, die opviel door zijn energieke optreden.

Te rechts
Toen de PS in 2011 een presidentskandidaat zocht, maakte Manuel Valls geen schijn van kans. Hij was veel te rechts voor de PS en vloekte in de socialistische kerk met zijn afkeer van bijvoorbeeld verworvenheden als de 35-urige werkweek en relatief vroege pensionering. Als minister van Binnenlandse Zaken ging hij tekeer tegen illegale immigratie en schokte hij links Frankrijk vorig jaar met de uitzetting van een gezin uit Kosovo, onder wie het schoolmeisje Leonarda. Zij werd vanuit een dorp ten zuiden van Besançon en vervolgens vanuit Kosovo de bron van een gigantische rel in de Franse politiek en van een bittere tweestrijd bij links.

Valls behoort desondanks tot de weinigen in de regering die de in mei 2012 aangetreden Hollande vormde, die niet impopulair is.

De Franse president Hollande spreekt het land toe op de nationale televisie. Beeld reuters

Presidentschap in 2017
Sommige opiniepeilers denken dat Valls de enige PS-man is die bij de verkiezingen in 2017 het presidentschap in handen van de partij kan houden. Maar het is de vraag in hoeverre de PS 'La guerre des gauches' (de oorlog van de linksen) de komende jaren overleeft.

Valls werd in augustus 1962 in Barcelona geboren uit ouders die naar Frankrijk gingen. Valls werd al op 17-jarige leeftijd lid van de PS, nog voor hij in 1982 Fransman werd. Zijn politieke activiteiten leidden hem naar het burgemeesterschap van de Parijse voorstad Evry in 2001, en een jaar later naar het parlement. In 2012 werd hij een naaste medewerker van presidentskandidaat Hollande, die hem later minister van Binnenlandse Zaken maakte.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.