Rechtse bloggers vinden Obama's vakantie te luxe

Martha’s Vineyard is in de zomer een oase van zon en wind en verse vis, zoals veel eilanden en kustplaatsen in het noordoosten van de VS....

Zelfs de meest verbeten Republikein geeft toe dat de Obama’s een vakantie verdienen, ook al woedt er in het land een existentieel debat over de gezondheidszorg. Maar de Vineyard? Dat bastion van de linkse, koffie-verkeerd drinkende, rucola etende elite, waar illegale vreemdelingen de hypocriete limousine liberals in de watten leggen? Aldus, in grove penseelstreken, de rechtse bloggers die er meer en meer toe overgaan over Obama schuimbekkend te schrijven.

Obama huurt er een villa ter waarde van op zijn minst 25 duizend dollar (18 duizend euro). De prijs is weliswaar niet bekendgemaakt, maar soortgelijke huizen kosten inderdaad een kwart ton voor een week in augustus. Obama betaalt dit uit eigen zak.

Is het verstandig om ostentatief te gaan uitrusten op een favoriete ontmoetingsplek van de rich and famous, waar Obama driekwart van de stemmen kreeg? Nee, schreef de politicoloog Robert Guttman. ‘Deze tijd van werkloosheid en financiële stress is niet het moment om naar het exclusieve eiland te gaan.’

De president is een rolmodel, vindt Guttman. Hij kan beter naar een noodlijdende plaats als Elkhart gaan (werkloosheid: 18,8 procent), in de staat Indiana. Dat wordt door niemand beschouwd als een idyllisch oord, beseft ook Guttman. Maar daar gaat het niet om. ‘De kapitaalinjectie die de presidentiële entourage met zich mee zou brengen’, zou meer effect hebben in Elkhart.

De zomerse bestemming heeft symbolische waarde. De vorige president, George W. Bush, trok zich terug op zijn ranch in Texas, waar hij zich liet zien als cowboy-met-kettingzaag. Bill Clinton ging naar Martha’s Vineyard; daar gaf hij als sociaal dier etentjes of speelde hij saxofoon in lokale kroegen. Maar niet in de zomer van 1995. Toen reisde hij – na een periode van tegenslag – naar de westelijke staat Wyoming, om daar steun te vergaren onder buitenmensen.

George H. W. Bush mocht graag rusten in Kennebunkport (niet ver van de Vineyard) en Ronald Reagan reed paard op zijn ranch in Californië.

Waarom is de Vineyard zo populair onder Democraten? ‘Het is een van de weinige geïntegreerde vakantieplaatsen in de VS’, merkte rechtsgeleerde Alan Dershowitz op in The New York Times. Dershowitz gaf ooit les aan student Barack Obama. Mensen ‘in de Afro-Amerikaanse, Joodse, academische, zakelijke en journalistieke gemeenschappen’ komen samen op ‘dit kleine, harmonieuze eiland’; allemaal groepen waar Obama banden mee heeft.

De president heeft er weinig woorden aan vuilgemaakt. Terecht. Hij is een vermogend man, met zijn twee bestsellers. Laat hem zijn geld uitgeven zoals hij wil. Zijn topadviseur en vriendin Valerie Jarrett heeft er bovendien een huis. Ook de bevriende geleerde Henry Louis Gates, onlangs de bron van een politiek relletje over huidskleur, brengt er veel tijd door.

In een interview vroeg Obama zich af of de bevolking werkelijk vindt dat hij vanwege de recessie ‘niet wat tijd met mijn dochters door mag brengen’. Door de vraag te stellen, gaf hij aan hoe dwaas de opwinding is: ‘Ik denk niet dat het Amerikaanse volk dat denkt.’

Diederik van Hoogstraten

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden