Rechtse ballen

STELLING van De Twaalfde Man: wie voetbalt en het ziekenfonds heeft verlaten, stemt VVD en speelt met rechtse ballen...

PAUL ONKENHOUT

Voetbal International vroeg voetballers jarenlang naar hun politieke voorkeur. Ze verklaarden steevast dat hun ouders altijd voor de PvdA of het CDA kozen, maar dat er voor hen niets anders opzat dan VVD te stemmen, vanwege hun salaris. U weet nu dat dit stuk gaat over de jongste, onverwachte voorstellen tot wijziging van het belastingstelsel. Let wel: daar schuilt meer achter.

Ronald en Frank de Boer vinden, zoals wij allemaal, dat ze te veel belasting betalen. Ze zijn ingedeeld in de hoogste schaal, die van zestig procent, en jaloers op buitenlandse voetballers die over vijfendertig procent van hun salaris geen belasting hoeven af te dragen.

Dat moet anders, vinden zij, en vermoedelijk vooral hun financieel adviseur Cohen, een van de mannen achter Team Holland BV dat, vrees ik, in de aanloop naar het wereldkampioenschap in Frankrijk nog voor geweldig veel ellende gaat zorgen, maar dat terzijde.

Wat het bericht over de woede van de gebroeders zo leuk maakte, was dat voetballers reageerden op uitspraken van een politicus, premier Kok in dit geval. Dat is bij mijn weten zelden eerder vertoond. De laatste politiek geëngageerde profvoetballer was, geloof ik, Oeki Hoekema.

Kok verklaarde minzaam niets te voelen voor een fiscale uitzonderingsregel voor de jonge voetbalmiljonairs - en dat was des te opvallender omdat ik hem op de tribune wel eens met zo'n lullig plastic Ajax-vlaggetje heb zien zwaaien. Kok zei dat Frank en Ronald toch wel naar het buitenland zouden gaan.

Het kost hem twee stemmen: de jongens kiezen voortaan voor Bolkestein.

R. de Boer over Kok: 'Als die man ons land moet vertegenwoordigen, pfff.'

F. de Boer: 'Het wordt ons steeds makkelijker gemaakt om Ajax te verlaten.'

In Het Parool verklaarde Bibi de Vries, een fiscale specialist van de VVD, dinsdag wat ik onmiddellijk dacht na lezing van het bericht over de boze voetballers: 'Het is absurd. Je gaat toch ook niet bij topjournalisten minder belasting heffen?' Oók mooi: het CDA kondigde aan de tweeling op Schiphol uit te komen zwaaien.

Het is vooral het gebrek aan realiteitszin dat mij ergert. Frank en Ronald denken de wereld naar hun hand te kunnen zetten omdat ze goede voetballers zijn en zijn verontwaardigd omdat ze hun zin niet krijgen. Voor één keer ben ik het eens met de schrijvers van ingezonden brieven die deze week massaal van hun verontwaardiging blijk gaven.

Kijkt u even mee in het huishoudboekje. Ik schat, heel voorzichtig, dat Frank en Ronald de Boer bij Ajax een jaarsalaris hebben van 2,5 miljoen gulden. Dat bedrag is exclusief premies, inkomsten uit commerciële (neven)activiteiten en de bonussen die als international worden opgestreken.

Laten we zeggen dat ze jaarlijks drie miljoen gulden incasseren. Daarvan moeten ze ruwweg 1,8 miljoen afdragen aan de fiscus, inderdaad een fors bedrag -het voor voetballers zeer aangename CFK-fonds laat ik even buiten beschouwing. Blijft netto over: 1,2 miljoen gulden.

Per jaar.

Daar zal dan later wel weer vermogensbelasting over moeten worden betaald, daar heb ik wel eens iets over gehoord, maar een mooi bedrag is het en er blijft vast voldoende over om te beleggen.

(Ik word in mijn overpeinzingen gestoord door een collega die mij attent maakt op het droeve lot van Bennie Muller, de oud-Ajacied en voormalige international die voor een hongerloontje moest voetballen. Muller staat nog steeds iedere dag sigaretten en staatsloten te verkopen in zijn zaak in de Amsterdamse Haarlemmerstraat. Zo kan het ook.)

Nooit eerder heb ik Nederlandse spelers die hun Nederlandse club trouw bleven, horen klagen over het salaris, zelfs niet voor de recente loonexplosie. Ze bleven omdat de Nederlandse competitie hen bevalt, ze de verhalen over geflopte en ongelukkige voetballers in het buitenland ter harte namen, Ajax zo fijn aanvallend speelt of omdat ze Nederland gewoon wel een prettig land vinden om te leven.

Ze wisten dat in Italië en Engeland en Spanje veel meer te halen is, maar goed, je kan niet alles hebben en wie zegt dat geld gelukkig maakt. Wijze les van Danny Blind uit 1996: het verschil tussen één ton en twee ton is zeer groot, het verschil tussen één miljoen en twee miljoen zeer klein.

Maar nee hoor, plotseling is het zeer pijnlijk dat de kranten melding maken van het jaarsalaris van Davids bij zijn nieuwe club Juventus, 2,5 miljoen gulden. Netto.

Het bedrag heeft de afgunst van Frank en Ronald de Boer opgeroepen. Want het zou toch prettig zijn, zeiden ze, als de familie zich geen zorgen meer over geld hoeft te maken.

Maar jongens, dat hoeft de familie nu toch ook niet? Jullie draaien er per jaar toch geen miljoen door? Wat is dit eigenlijk allemaal? Wat moeten de supporters hier van denken?

Er is meer aan de hand. Plotseling is Nederland ook niet zo'n leuk land meer. Kijk hem nou, zeggen Nederlanders volgens Frank de Boer als hij in een nieuwe, dure auto aan komt rijden. Nee, dan Italië, daar word je uitgelachen als je als voetballer géén Mercedes hebt.

De sportcultuur hier hè, kop boven het maaiveld, typisch Nederlands, dat soort opmerkingen (Van Gaal is er ook goed in).

Ik kan maar één conclusie trekken. Frank en Ronald de Boer hebben gezocht naar motieven om Ajax en Nederland te kunnen verlaten en zullen dat ook doen, vermoedelijk al na het WK in Frankrijk, precies zoals hun adviseur Cohen wil. En Kok voorspelde.

Paul Onkenhout

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden