Rechtmatigheid van uitkeringen blijft onder norm

Bij het uitkeren van sociale verzekeringen zijn de regels in 2000 beter gevolgd dan in het jaar daarvoor. Toch blijft de rechtmatigheid van bijna alle uitkeringen onder de overheidsnorm van 1 procent....

Van onze verslaggever

Het College van Toezicht Sociale Verzekeringen (Ctsv) zegt in het verslag over 2000 'gematigd positief' te zijn omdat de rechtmatigheid van veel uitkeringen in de sociale verzekeringen is verbeterd ten opzichte van 1999. Bij instellingen als GAK, Uszo en Cadans is volgens het Ctsv een 'positieve tendens' te bespeuren en wordt gewerkt aan methoden om de kwaliteit beter te waarborgen.

Bij de WW-uitkeringen, vorig jaar in totaal goed voor 5,2 miljard gulden, is het foutenpercentage echter gestegen van 4,3 in 1999 naar 7,7 procent vorig jaar.

Vooral de invoering in 1999 van de zogeheten flexwet veroorzaakte veel fouten. Voor een juiste uitvoering ervan zijn veel gegevens over de aanvrager nodig. Wanneer deze bij controle door het Ctsv blijken te ontbreken, komt de uitkering als onterecht te boek te staan. Soms zijn dat eenvoudige documenten, zoals een kopie van het identiteitsbewijs.

Bij Cadans leidde ook de WW tot problemen. Bij deze uitvoeringsinstantie ontbrak in een groot aantal gevallen het toezicht op de sollicitatieplicht.

Het Sociaal Fonds voor de Bouwnijverheid bleek ook veel WW-uitkeringen onterecht te hebben verstrekt. In de bouw wordt veel personeel per project aangenomen, om na afloop in de WW te verdwijnen. Het Ctsv spreekt hier van 'geregisseerde werkloosheid' zoals die vele jaren in de horeca bestond. Dit gebruik van de WW strookt niet met de bedoelingen van de wet.

Bij de WAO, goed voor bijna 770 duizend uitkeringen met een totale waarde van 22 miljard gulden, bleek weer iets doelmatiger te zijn gewerkt. Het aantal ten onrechte verstrekte uitkeringen daalde van 1,9 naar 1,6 procent. Daarmee is deze regeling nog niet terug op het niveau van 1998, toen 1,4 procent van de gevallen ten onrechte was verstrekt.

Bij enkele volksverzekeringen blijkt juist 'uiterst doelmatig' te worden gewerkt. Met name de Algemene Ouderdoms Wet (AOW) wordt nauwkeurig nageleefd. Het foutenpercentage blijft ruim onder de 1 procent. In 1999 was dat 0,19 procent, in 2000 0,014 procent. Dit is te danken aan de hoge mate van automatisering en de relatieve eenvoud van de wet.

Het Ctsv onderzocht ook de kosten van de organisaties die de sociale verzekeringswetten uitvoeren. De Sociale Verzekeringsbank (SVB), verantwoordelijk voor AOW, ANW en kinderbijslag, gaf 455 miljoen gulden uit, en bleef 31 miljoen onder de begroting. Het Landelijk Instituut Sociale Verzekeringen (Lisv) gaf samen met de uitvoeringsinstellingen 2,8 miljard uit, en haalde daarmee de bezuinigingsdoelstelling niet. Verder had het Ctsv kritiek op het ontlopen van de Europese aanbestedingsregels door veel uitkeringsorganisaties.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden