Rechtertje spelen

Een uitvaartondernemer kreeg 15 procent korting voor rouwadvertenties die hij namens zijn klanten in de krant plaatste. Deze korting stak hij in eigen zak en dat was in strijd met de algemene voorwaarden van het uitvaren....

Wat is eigenlijk de waarde van een vonnis? Het unieke van deze wijze van conflictoplossing zit in de afdwingbaarheid. Met een vonnis kan het staatsmonopolie op geweld worden ingeschakeld: deurwaarders, politie, beslag en executie. Kan het ook anders?

Ja, zeggen het ministerie van Justitie, rechters en advocaten. Het besef neemt toe dat de sinds de Franse Revolutie ingestelde instituten voor geschilbeslechting voor veel conflicten tussen burgers niet geschikt zijn. Burgers moeten daarom kunnen kiezen voor andere vormen van conflictoplossing; vormen die sneller en goedkoper zijn dan een rechtszaak en die minder negatieve effecten hebben op de persoonlijke en economische relaties van de strijdende partijen. Essentieel is daarbij de onafhankelijkheid, onpartijdigheid en deskundigheid van de conflictoplossers en dat zijn gelukkig kwaliteiten waarover niet alleen rechters beschikken.

De door de uitvaartondernemer benadeelde klant koos daarom voor de Stichting Geschillencommissie voor Consumentenzaken in Den Haag. De stichting telt 22 geschillencommissies - auto, bankzaken, nutsbedrijven, post en telecommunicatie, reizen, uitvaartwezen - die zijn samengesteld uit vertegenwoordigers van ondernemers en de Consumentenbond én een onafhankelijke voorzitter. De commissie doet uitspraak in de vorm van een bindend advies. Wat ontbreekt, is de dwang van het vonnis, doch bij de ruim 3300 uitspraken in 1996 bleek dat geen probleem. Sterker nog: de aangesloten branches garanderen de nakoming van de uitspraak en dat kan bij de nakoming van een vonnis niet worden gezegd. De consument kreeg zijn gelijk én de korting.

Roelf Stutterheim

De auteur is jurist aan de Universiteit van Amsterdam.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden