Rechters zien reconstructie Purmerlandmoorden

Tijdens de eerste dag van het proces tegen vier mannen die worden verdacht van een drievoudige liquidatie, bekijkt de rechtbank in de bunker in Osdorp een uitgebreide videoreconstructie. De politie heeft de reconstructie eind februari gemaakt op basis van de verklaringen van verdachten.

Een van de verdachten in het Purmerlandproces schoot zichzelf in mei 2012 dood toen een arrestatieteam hem wilde oppakken in zijn huis in Amsterdam-Noord Beeld anp
Een van de verdachten in het Purmerlandproces schoot zichzelf in mei 2012 dood toen een arrestatieteam hem wilde oppakken in zijn huis in Amsterdam-NoordBeeld anp

Op 20 december 2011 werden in de buurt van Purmerland (Noord-Holland) Arjan Kools (42), Maurice Bouhuijs (40) en Mohamed Benbouker doodgeschoten. Het was vermoedelijk een afrekening in het criminele circuit. De lichamen van Kools en Bouhuijs werden gevonden op een afgelegen parkeerplaats, kort na de liquidatie. Benbouker werd een maand later gevonden in het Noordhollandsch Kanaal.

Het eerste deel van de reconstructie is gemaakt met verdachte Arnold van L. Hij zegt dat hij op de bewuste avond met Benbouker in een auto op de Kanaaldijk reed. De auto werd klemgereden door een andere auto, waaruit gewapende mannen sprongen. Van L. weet naar eigen zeggen niet wat er daar met Benbouker is gebeurd; er heeft een schot geklonken, Benbouker is verdwenen. Van L. zelf mocht gaan, onder de uitdrukkelijke waarschuwing dat hij niet naar de politie mocht gaan.

Van L. wilde slechts een beperkte verklaring afleggen. Aanvullende vragen beantwoordde hij niet.

Tot dusver is er weinig over het onderzoek naar de drievoudige liquidatie naar buiten gekomen. Het heeft geruime tijd geduurd voordat de politie verdachten kon aanhouden. Een van hen is opgepakt in Suriname. Een vijfde verdachte schoot zichzelf in mei 2012 dood toen een arrestatieteam hem in zijn huis in Amsterdam-Noord wilde inrekenen. De vermoedelijke achtergrond van de moorden is een conflict in de grootschalige wiethandel.

Het proces is maandag begonnen in de gerechtsbunker in Amsterdam-Osdorp.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden