Rechters trekken zich vrijwillig terug uit zaak-Chipshol

Drie Haagse rechters die een zaak behandelden van gebiedsontwikkelaar Chipshol en de provincie Noord-Holland, hebben zich onlangs vrijwillig van de zaak teruggetrokken.

Voormalig rechter Hans Westerberg (2eL) komt aan bij de rechtbank voor het getuigenverhoor over het lekken van een dossier in de Chipshol-zaak. De zaak is een juridische touwtrekkerij over bouwgrond rond Schiphol.Beeld ANP

Chipshol had grote moeite met de rechters toen bleek dat een getuige-deskundige die eerder in Chipsholzaken optrad, ook rechter-plaatsvervanger is in Den Haag. Deze deskundige deed als rechter onteigeningszaken met de voorzitter die nu de zaak tussen Chipshol en Noord-Holland behandelde en dat viel verkeerd bij Chipshol.

Directeur Peter Poot van Chipshol zegt dat de rechtbank in Haarlem de betreffende getuige-deskundige in een eerder conflict tussen Chipshol en de provincie over de onteigening van grond wegstuurde. 'De deskundige stelde een prijs vast die door de rechtbank resoluut van tafel werd geveegd. De rechter zette destijds vraagtekens bij zijn werkwijze.'

Een woordvoerster van de rechtbank bevestigt dat de rechters zich hebben teruggetrokken. Zij vinden dat er geen enkele aanleiding is om te veronderstellen dat ze partijdig zouden zijn.

Oplossing
Nog voor de zaak begon vroeg advocaat Harrie van Schie van Chipshol om een andere rechtbank en op de zitting zei hij moeite te hebben met de samenstelling van de rechtbank. 'Louter op praktische gronden is toen in overleg met partijen gezocht naar een oplossing die het bezwaar van Chipshol zou wegnemen. Die oplossing was een andere samenstelling van rechters en met die oplossing hebben beide partijen ingestemd.'

Poot is furieus. 'Voor Chipshol was de gang van zaken het zoveelste hoofdstuk in een reeks. Ons vertrouwen in de rechtbank is kwijt. Het spreekt vanzelf dat het gebrek aan vertrouwen van Chipshol in de Haagse rechtbank door deze constatering is toegenomen', zegt Poot. Hij verwijst naar de rechtszaak rond de oud-rechters Pieter Kalbfleisch en Hans Westenberg, een meineedzaak die draaide rond grondverkopen van Chipshol. De twee oud-rechters werden vrijgesproken van meineed, maar justitie ging in hoger beroep.

Poot heeft een brief gestuurd aan de president van de rechtbank in Den Haag met het verzoek de onteigeningszaak naar een andere rechtbank te verwijzen. Maar de woordvoerster van de rechtbank laat weten dat een dergelijk besluit niet aan de president is.

De zaak draait om de onteigening van grond van Chipshol, dat duizenden vierkante meters grond bezit in de buurt van luchthaven Schiphol. Circa 55.000 vierkante meter daarvan werd onteigend voor de aanleg van de N201. 'Omdat er een bouwverbod op de grond zat, kregen we daarvoor maar 10 euro per vierkante meter', betoogt Poot, die uitlegt waarom Chipshol naar de rechter stapte. Volgens Poot is de grond veel meer waard en is de gebiedsontwikkelaar daardoor miljoenen misgelopen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden