Rechters Supreme Court willen in Brexit-zaak goed voor de dag komen

In welke volgorde treden we binnen? Wie gaat waar zitten? Zitten onze pruiken goed? De rechters van het Supreme Court hebben in de afgelopen dagen gerepeteerd voor de belangrijkste beroepszaak uit de Britse geschiedenis.

Patrick van IJzendoorn

Vanaf vandaag buigen ze zich vier dagen lang over de vraag of de regering-May de Brexit ('artikel-50') eigenhandig in werking kan laten treden of dat er toestemming van het parlement nodig is, zoals het gerechtshof had bepaald. De regering zou alvast een noodwet van één zin hebben opgesteld voor het geval de Hoge Raad het eerdere vonnis gaat bevestigen.

Het is geen wonder dat de elf rechters, die zich voor het eerst allemaal over dezelfde zaak zullen buigen, zoveel aandacht schenken aan hun verschijning. Honderdduizenden zullen de geleerde beraadslagingen rechtstreeks via de televisie of computer volgen. Britse kranten hebben al druk gespeculeerd over de gedachten van de rechters. De briljantste geest van het elftal, Jonathan Sumption, wordt gezien als de meest eurosceptische rechter, omdat hij drie jaren geleden heeft gezegd dat het Europees Hof voor de Rechten van de Mens het democratische proces in lidstaten soms 'ondermijnt'.

The Sunday Telegraph meldde in een hoofdredactioneel commentaar dat de vrije pers het recht heeft om de rechters kritisch te volgen. Die moeten volgens de krant de wil van het volk in het achterhoofd houden bij het vormen van een oordeel, dat half januari zal worden bekendgemaakt.

De landsadvocaat zal betogen dat het EU-lidmaatschap een verdragskwestie is waarover de regering met een koninklijk prerogatief kan beslissen. Het gerechtshof had bepaald dat het parlement soeverein is en het laatste woord heeft. De beroepszaak is extra pikant omdat de Schotse regering zich bij de klagers heeft aangesloten.

Ministers zouden al een zestien woorden tellende noodwet hebben opgesteld waarin het parlement wordt gevraagd 'toestemming te verlenen aan de Britse regering om het bewuste artikel 50 van het EU-verdrag in werking te stellen'. Door het zo kort te houden wil de regering voorkomen dat het parlement het proces met amendementen gaat vertragen. May heeft het Lagerhuis uitgedaagd tegen de wil van de kiezers in te gaan. Een groter gevaar vormt het ongekozen Hogerhuis, waar de regering geen meerderheid heeft en waar een wil is om de Brexit zo lang mogelijk tegen te houden.

Ondertussen heeft de Brexit geleid tot een diplomatieke rel. Twee anoniem gebleven ambassadeurs in Londen hebben tegen de diplomatieke gedragscode in gezegd dat minister van Buitenlandse Zaken Boris Johnson in overleg met 27 collega's vóór het vrije verkeer van personen heeft gepleit. Johnson reageerde furieus op deze indiscretie en kreeg bijval van de Italiaanse ambassadeur. In een toespraak benadrukte Johnson vrijdag dat het Verenigd Koninkrijk na de Brexit een actieve rol wil blijven spelen in de wijde wereld. 'Wij Britten zullen nimmer ineen kronkelen en ons hoofd onder het kussen leggen.'

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden