Rechters ruziën over val Leterme

Hoogste rechters zijn het oneens over verwijt dat Leterme zich zou hebben bemoeid met de rechtsgang...

BRUSSEL In de hoogste rechterlijke instantie van België, het Hof van Cassatie, woedt een openlijke oorlog over de rol die deze heeft gespeeld bij de val van het kabinet-Leterme. Volgens betrokkenen dreigt de ‘guerre des juges’, de rechterlijke macht te splijten.

Directe aanleiding tot het opstappen van premier Yves Leterme, eind vorig jaar, waren twee brieven van de voorzitter van het Hof van Cassatie, Ghislain Londers. Hij schreef daarin dat er ‘weliswaar geen juridisch bewijs [] maar belangrijke aanwijzingen’ waren dat Leterme had geprobeerd een negatief rechterlijk vonnis over de verkoop van Fortis van tafel te krijgen. Deze veronderstelde schending van de scheiding der machten kostte Leterme de kop.

Volgens procureur-generaal Jean-François Leclercq heeft zijn collega bij het hof destijds geheel op eigen houtje gehandeld. In een vrijdag uitgelekte brief aan de minister van Justitie noemt Leclercq dit een ‘ongelukkig persoonlijk initiatief’.

De procureur maakt gehakt van de juridische overwegingen van Londers om Leterme in het beklaagdenbankje te zetten.

Op vier essentiële punten onderzoekt Leclercq de deugdelijkheid van Londers’ argumenten, en vier keer antwoordt Leclercq: nee.

‘En neen zeggen aan een vriend is, in bepaalde omstandigheden, een daad van moed en niet een daad van vijandigheid’, aldus de procureur. Leclercq en Londers zijn in rang gelijkwaardig.

Londers reageerde vrijdagmiddag dat het niet in het belang van het Hof van Cassatie is dat ‘thans ook een polemiek zou ontstaan tussen de beide korpschefs’. Hij benadrukte wel dat hij in december ‘doelbewust’ op eigen initiatief heeft gehandeld. Londers werd destijds geprezen omdat hij de mogelijke inmenging door Leterme niet in een achterkamertje parkeerde.

Met de openlijke ruzie tussen de twee topmagistraten raakt de crisis rond Fortis na de bank, de aandeelhouders en de politiek nu ook de rechterlijke macht.

Hoe gevoelig de verhouding tussen de politiek en de rechterlijke macht is geworden, bleek afgelopen week in de parlementaire commissie die onderzoekt of er politieke druk is uitgeoefend op de Fortis-rechters. Vier juridische experts adviseerden de onderzoekscommissie voorlopig geen magistraten te horen. Zo’n ondervraging zou, gezien alle lopende tucht- en beroepsprocedures rond Fortis, immers juist weer een nieuwe inbreuk zijn op de scheiding der machten.

Het advies van de experts werd door geïrriteerde parlementsleden van tafel geveegd. De onderzoekscommissie moet zijn werk medio maart af hebben.

Oud-premier Leterme hoopt daarna gerehabiliteerd te worden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.