Rechters kraken voorstel reorganisatie rechtbanken

DEN HAAG (ANP) - De Nederlandse Vereniging voor Rechtspraak (NVvR) heeft flinke kritiek op het wetsvoorstel van minister Ernst Hirsch Ballin (Justitie) over de modernisering van de rechterlijke macht. De beroepsvereniging noemt de voorstellen van de bewindsman 'lapmiddelen'.

,,De plannen van de minister gaan over de juiste onderwerpen, maar bieden geen oplossingen'', concludeert de voorzitter van de NVvR, Reinier van Zutphen. ,,Zoals de mogelijkheid van gedwongen overplaatsing van de rechters. Het overboord gooien van een vaste standplaats levert risico's op voor de rechterlijke onafhankelijkheid.''

De NVvR wijst op het probleem van het grote verschil in aanbod van zaken die de verschillende rechtbanken en gerechtshoven in Nederland moeten behandelen. Op dit moment hebben de verschillende gerechten daarom afspraken gemaakt over onderlinge samenwerking, zodat de werklast wordt verdeeld. ,,Het invoeren van het nu voorliggende wetsvoorstel zou betekenen dat aan een aantal van die samenwerkingsverbanden een eind zou moeten komen, zonder dat helder is wat daar tegenover staat'', meent de NVvR.

,,Zonder dat er eerst goed is nagedacht waar we willen uitkomen, worden er nu al concrete verbouwingsplannen voorgesteld'', concludeert Van Zutphen. ,,Zoals de mogelijkheid van gedwongen overplaatsing van rechters. Het overboord gooien van een vaste standplaats levert risico's op voor de rechterlijke onafhankelijkheid. Deze misschien onnodige maatregel om logistieke problemen van de rechtspraak op te lossen, is voor de NVvR onaanvaardbaar.''

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden