Rechters in Turkije verklaren leiderschap Erdogan ongeldig

De regerende Gerechtigheids-en Ontwikkelingspartij AKP in Turkije heeft gisteren aangekondigd dat ze binnen enkele dagen haar voorman Recep Tayyip Erdogan opnieuw zal kiezen tot voorzitter....

'Er is geen beletsel voor Erdogan om opnieuw voorzitter te worden' zei vice-voorzitter Hayati Yazici over de tegenactie van de AKP. 'De raad van oprichters (van de partij, red) zal zo snel mogelijk bijeenkomen.' Dat zal volgens Yazici binnen één à twee dagen gebeuren.

De uitspraken van het Hof hebben veel verwarring gesticht, omdat het Hof tegelijkertijd de eis verwierp van de speciale aanklager Sabih Kanadoglu dat Erdogan het leiderschap van de partij moet neerleggen. Volgens rechter Hasim Kilic heeft Erdogan zichzelf echter al gediskwalificeerd als leider.

'De meerderheid van het Hof vindt dat hij geen partijleider is.' Het Hof heeft als volgt geredeneerd: vorig jaar oktober trad Erdogan terug als medegrondlegger van de AKP. Dat grondleggerschap is vereist om tot voorzitter te worden gekozen.

Dus: geen grondlegger, geen voorzitter, vindt het Hof. In de woorden van rechter Kilic: 'Hij had het voorzitterschap tegelijk met het grondleggerschap moeten neerleggen. '

De achtergrond van het juridisch gesteggel is dat Erdogan op grond van een veroordeling op basis van het beruchte artikel 312 van de Turkse strafwet dat het 'aanzetten tot haat op religieuze gronden' verbiedt, geen politieke functie mag bekleden. Dat artikel is inmiddels danig afgezwakt door het parlement, maar dat is voor de aanklager geen reden Erdogan met rust te laten.

Deze streeft naar een verbod op de AKP op juridisch-technische gronden: de partij zou procedurefouten hebben gemaakt. Het Constitutionele Hof heeft daarover nog geen uitspraak gedaan.

Voor Erdogan was er woensdag een kleine opsteker: een rechtbank in Istanbul ontsloeg hem van rechtsvervolging in een corruptieaffaire uit de tijd dat hij burgemeester van die stad was. De aanklagers hadden hun beschuldigingen ingetrokken omdat zij zeiden over onvoldoende bewijs te beschikken. Elf anderen kregen een boete in dezelfde zaak.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden