Rechters hardleers; bijbanen nog altijd niet gemeld

Tientallen rechters geven nog altijd niet al hun bijbanen op. Ze zijn niet in het register nevenfuncties terug te vinden, blijkt uit nieuw onderzoek van Het Financieele Dagblad.

Toga's

In mei meldde de krant al dat het register nevenfuncties voor rechters en rechters-plaatsvervangers - dat bedoeld is om belangenverstrengeling te voorkomen - onvolledig, niet-transparant en niet-actueel zou zijn.

Een dag na deze publicatie riep de Nederlandse Vereniging voor Rechtspraak (NVvR), de beroepsvereniging van magistraten, haar leden op zo snel mogelijk alsnog alle nevenfuncties te melden. Ook werd in een vergadering van alle rechtbankpresidenten aangedrongen op het in orde maken van het register. De oproep blijkt ruim twee maanden later tevergeefs.

Van de 45 rechters die naar boven kwamen tijdens het eerdere FD-onderzoek, hebben er slechts 10 het register aangepast. En ondertussen vond de krant opnieuw 8 rechters die hun bijbanen niet melden.

Rechters hebben gevarieerde betaalde bijbanen, zoals docent bij juridische uitgeverijen, bestuurder bij stichtingen, fondsen en scholen, toezichthouder in een raad van toezicht of een raad van commissarissen, arbiter bij een van de vele geschillencommissies, of hoogleraar.

Een meerderheid van de Tweede Kamer (CDA, PvdA, SP en D66) wil volgens het FD dat minister Opstelten van Veiligheid en Justitie nu snel bij de rechterlijke macht gaat aandringen op meer openheid.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden