Rechters en officieren boos op OM

De leiding van het Openbaar Ministerie heeft officier van justitie Koos Plooy onvoldoende gesteund. Dat vinden rechters en officieren van justitie....

'Handen af van onze mensen. Dit pikken we niet.' Dat had de boodschap moeten zijn van het College van Procureurs-Generaal, vindt voorzitter Tonkens-Gerkema van de beroepsvereniging van rechters en officieren van justitie (NVvR). De afgelopen weken kreeg de NVvR veel telefoontjes en e-mails van bezorgde leden. 'Is men er wel van doordrongen dat rechters en officieren de levenslijn van de rechtstaat zijn?'

De emoties zijn hoog opgelopen, zegt Tonkens-Gerkema. Zij heeft geregeld contact met NVvRlid Plooy, die al een halfjaar zwaar wordt bewaakt. Zij heeft zijn belangen behartigd bij minister Donner van Justitie en voozitter De Wijkerslooth van het College van Procureurs-Generaal. 'Zij hadden tot het uiterste moeten gaan. Wij betreuren zeer dat het zover heeft moeten komen.'

Plooy is afgelopen week gestopt als specialist Nederlandse en Joegoslavische criminele netwerken bij het OM in Amsterdam. Augustus 2003 werd bekend dat er een aanslag op zijn leven werd beraamd. Begin januari bleek dat De Wijkerslooth een deal met een crimineel had verboden die meer zou kunnen vertellen over een plan voor een aanslag met een raketwerper. Het College stelde dat hiervoor geen wettelijke en politieke ruimte was. Dat leidde tot een harde botsing met het OM.

CDA-Kamerlid Buma vreest voor het beeld van een zwak OM dat zwicht voor criminelen. Temeer omdat onduidelijk is wat de feiten zijn. PvdA en GroenLinks willen zo spoedig mogelijk openheid van zaken. 'Door speculaties ontstaat nu het beeld van capitulatie', aldus Wolfsen (PvdA).

Griffith (VVD) mist 'een krachtig signaal uit het kabinet'. Zij vindt dat Donner moet uitzoeken hoe deze situatie heeft kunnen ontstaan. Dittrich (D66) noemt de situatie 'onverteerbaar'. Hij pleit voor een OM waarin officieren in anonimiteit kunnen werken.

Minister Donner van Justitie steunt de beslissing van het College volledig. Een deal met een crimineel die volgens de OM-top onbetrouwbaar is, had de rechtstaat volgens de minister in het geding gebracht. 'Veiligheid afdoen als een kwestie over deals met criminelen, volstaat niet. Dat is slechts een onderdeeltje van het debat', aldus NVvR-voorzitter Tonkens-Gerkema. 'Veiligheid is een werkgeverstaak, waarvoor de top verantwoordelijkheid draagt.'

De NVvR pleit ervoor dat in de toekomst meer officieren zich specialiseren in de georganiseerde midaad. Wanneer meerdere aanklagers zich met een riskante zaak bezighouden, wordt de persoonlijke identificatie minder en het risico gespreid.

Het College van Procureurs-Generaal wil niet reageren op de kwestie, omdat het een 'interne, personele aangelegenheid van het parket in Amsterdam' betreft.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden