Rechterlijk verbod op werk Polen schept verwarring

Er is grote onduidelijkheid ontstaan over de tewerkstelling van Poolse aspergestekers. De rechtbank van Roermond besliste woensdag dat er geen Polen aan de slag mogen op de aspergevelden....

Van onze correspondent

DEN HAAG/ROERMOND

Minister Melkert van Sociale Zaken zal vandaag met zijn collega Van Aartsen van Landbouw overleggen over de vraag hoe de motie moet worden uitgevoerd. Het Centraal Bestuur voor de Arbeidsvoorziening (CBA) wordt mogelijk gedwongen werkvergunningen af te geven. Daartoe zou Melkert opdracht moeten geven in de Staatscourant.

Het is onzeker of dat op korte termijn gebeurt, zegt een woordvoerder van Sociale Zaken. Bovendien kan het CBA volgens hem niet zonder meer worden gedwongen de instructies van de Tweede Kamer op te volgen. De taak om vergunningen af te geven voor buitenlandse werknemers is door het vorige kabinet aan het CBA gedelegeerd. Melkert zal maandag een brief naar de Kamer sturen waarin zal staan hoe hij denkt om te gaan met de motie en de uitspraak van de rechtbank.

Het kort geding voor de Roermondse rechtbank was aangespannen door vijf aspergetelers. Met tientallen andere boeren hebben zij hun verzoek om Polen in dienst te mogen nemen stelselmatig afgewezen gezien door het CBA. De rechtbankpresident oordeelde dat de boeren niet alle mogelijkheden hebben benut om in hun vacatures te voorzien.

Het Tweede-Kamerlid Blauw (VVD) verwacht dat de CBA-eisen in de loop van volgende week zullen worden overruled. 'De volksvertegenwoordigers zijn de baas in dit land. Niet het CBA.' Ondertussen maakt de Limburgse Land- en Tuinbouwbond (LLTB) zich ernstig zorgen over het binnenhalen van de oogst. Er staan nog zo'n 250 vacatures open, terwijl de boeren in een piekperiode zitten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden