Nieuws

Rechterhand van Volkskrant-correspondent gearresteerd en mishandeld door Koerdische autoriteiten

Kamiran Sadoun, een zogenoemde ‘fixer’ voor de Volkskrant in Noord-Oost Syrië, is afgelopen week tijdens een reis met Midden-Oostencorrespondent Ana van Es gearresteerd door de Koerdische autoriteiten. Hij is bedreigd met wapens en mishandeld.

Redactie
Kamiran Sadoun (l) maakt een selfie samen met Volkskrant-correspondent Ana van Es. Sadoun, een prijswinnende rechterhand voor correspondenten van internationale media, werd vorige week gearresteerd en mishandeld door de Koerdische autoriteiten. Beeld Foto Kamiran Sadoun.
Kamiran Sadoun (l) maakt een selfie samen met Volkskrant-correspondent Ana van Es. Sadoun, een prijswinnende rechterhand voor correspondenten van internationale media, werd vorige week gearresteerd en mishandeld door de Koerdische autoriteiten.Beeld Foto Kamiran Sadoun.

Sadoun (41) werd in de nacht van woensdag op donderdag gearresteerd in een hotel in Raqqa. Daar verbleef hij samen met correspondent Van Es en een fotograaf en een chauffeur van de Volkskrant. Hij assisteert Van Es bij haar werk in de regio. Zij beschikten allen over geldige vergunningen om in Raqqa te werken. Sadoun is donderdagochtend vrijgelaten zonder dat er tegen hem een aanklacht is ingediend. Sadoun en Van Es hebben Noord-Oost Syrië inmiddels verlaten.

De hoofdredactie van De Volkskrant heeft het Koerdische bestuur in Noord-Oost Syrië om opheldering gevraagd. ‘Wij zijn geschokt door wat er is gebeurd,’ zegt hoofdredacteur Pieter Klok. ‘We willen uitleg over waarom onze fixer is opgepakt en mishandeld door de Koerdische autoriteiten. Raqqa is een onveilige stad. Zonder fixer kun je daar niet werken. Met dit optreden brachten de Koerden niet alleen onze fixer, maar ook onze correspondent in gevaar.’

‘Beste nieuwsfixer’

Een fixer vertaalt voor buitenlandse journalisten, doet onderzoek, regelt logistiek en in het onrustige Noord-Oost Syrië ook veiligheidszaken. Sadoun, een Syrische Koerd, werkt behalve voor De Volkskrant ook voor tal van andere internationale media. Vorig jaar won hij een prestigieuze Kurt Schork Award voor ‘beste nieuwsfixer’. Volgens de jury zijn de artikelen waaraan hij heeft bijgedragen een ‘bewijs voor zijn enorme talenten’.

Sadoun assisteerde De Volkskrant de afgelopen jaren onder meer met een onderzoek naar de broers Aziz en Fatah al H., die in Nederland terecht staan op verdenking van terrorisme. Ook werkte hij aan een verhaal over een spoorwegwerker die weer een trein probeerde te laten rijden over de oude spoorlijn van Berlijn naar Bagdad en vervolgens werd doodgeschoten op het station van de Syrische stad Qamishli.

‘Kamiran Sadoun is een fixer van een zeldzaam kaliber,’ zegt correspondent Van Es, die sinds 2016 met hem samenwerkt. ‘Hij praat net zo gemakkelijk met een arme Koerdische familie als met een Arabische sjeik. Hij is een enorme netwerker, heel nieuwsgierig en gaat tot het gaatje. Het is dramatisch dat hij met geweld en zonder opgave van reden is gearresteerd. Ik hoop dat de Koerdische autoriteiten hun excuses maken en beterschap beloven.’

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden