Rechterhand paus en 'nummer drie Katholieke Kerk' staat in Australië terecht wegens kindermisbruik

De Australische kardinaal George Pell (76), de op twee na belangrijkste man binnen de Rooms-Katholieke Kerk, wordt in zijn thuisland officieel verdacht van kindermisbruik. Afgelopen nacht liet hij vanuit Vaticaanstad in een verklaring weten 'onschuldig' te zijn en zei hij 'zo snel mogelijk naar Australië terug te zullen keren om mijn naam te zuiveren.'

Paus Franciscus en George Pell in oktober 2015. Beeld epa

'Hoewel het nog heel vroeg is in Rome, is kardinaal George Pell geïnformeerd over de beslissing en de actie van de politie in Victoria. Hij ontkent alle beschuldigingen ten stelligste', aldus de verklaring. Pell krijgt de komende maanden verlof om zich te verdedigen.

Paus Franciscus houdt hem vooralsnog de hand boven het hoofd. Toen de paus vorig jaar werd gevraagd naar het discutabele verleden van Pell zei hij: 'Het klopt dat er twijfels bestaan, maar we zullen moeten wachten tot het recht zegeviert, in plaats van nu al een mediagenieke veroordeling te geven op basis van roddels. Dat helpt niet. Zodra het recht heeft gesproken, zal ik ook spreken.'

Eerder deze week werd paus Franciscus ook al geconfronteerd met kindermisbruik binnen zijn kerk. Op woensdag laïciseerde hij de Italiaanse priester Mauro Inzoli (67) nadat deze schuldig werd bevonden aan pedofilie. Ook hier wachtte Franciscus jarenlang het definitieve oordeel van de rechter af.

Hoewel er al sinds 2012 grote twijfels bestonden over Inzoli, en de vorige paus Benedictus XVI hem uit de priesterstand had gezet, besloot Franciscus hem weer in genade aan te nemen. Hij zei dat Inzoli zich voortaan uit de buurt van kinderen moest houden. Inzoli beloofde voortaan 'een leven van gebed en nederige discretie' te leiden. Het leverde Franciscus, die bij zijn aantreden in 2013 nog verklaarde een zerotolerancebeleid te voeren tegen seksueel misbruik, enorm veel kritiek op. Die kritiek verdubbelde toen het Vaticaan in 2015 weigerde een intern onderzoek naar de priester te delen met justitie.

Inzoli, ook wel 'Don Mercedes' genoemd vanwege zijn hang naar luxe auto's en sigaren, werd onlangs door een rechtbank in Cremona schuldig bevonden aan acht gevallen van seksueel misbruik met kinderen tussen de 12 en 16 jaar oud. Dat gebeurde tussen 2004 en 2008 en meestal tijdens de biecht. Eenmaal misbruikte hij een kind in het ziekenhuis. Hij zou tegen de kinderen hebben gezegd dat hij hun testikels moest dopen.

Kardinaal George Pell Beeld epa

Meerdere aanklachten

George Pell moet 18 juli voor een rechter in Melbourne verschijnen. Nooit werd er zo'n hooggeplaatste geestelijke aangeklaagd wegens seksueel misbruik.

'Er zijn verschillende aanklachten tegen kardinaal Pell, ingediend door meerdere slachtoffers', aldus de Australische politie op donderdag. Pell zou als jonge priester in de jaren zeventig en tachtig meerdere jongens seksueel hebben misbruikt. Later werd hij aartsbisschop in Melbourne en Sydney en sinds 2014 woont hij in Vaticaanstad. Daar is hij de eerste prefect van het secretariaat voor de Economie, wat hem de belangrijkste financiële man van de paus maakt en officieus de derde man binnen de katholieke Kerk wereldwijd.

Australië is een van de vele landen waar kritiek op de Rooms-Katholieke Kerk hoogtij viert vanwege de vele misbruikschandalen. Duizenden slachtoffers kregen tientallen miljoenen euro's aan smartengeld. Sinds 2013 onderzoekt een speciaal daarvoor aangestelde commissie of er mogelijk nog meer misbruik plaatsvond bij onder meer scholen, sportclubs en de kerk. Pell werd al meermaals door die commissie ondervraagd op basis van getuigenverklaringen.

Lees verder

'7 procent Australische priesters heeft kinderen seksueel misbruikt'
Het misbruik in de katholieke kerk werd in Australië, waar George Pell vandaan komt, jarenlang verdoezeld. 'Kinderen werden genegeerd of erger nog, gestraft.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden