NieuwsCrystal meth

Rechter ziet geen reden om zaak Moerdijkse ‘narcoboot’ te staken

De Bredase rechtbank ziet geen reden om de zaak van de Moerdijkse ‘narcoboot’ te staken. Volgens de rechtbank is er geen bewijs dat de agenten van de waterpolitie hebben gelogen. 

Het schip in Moerdijk waarop in mei vorig jaar een drugslab werd ontdek.

In mei vorig jaar werd in de haven van Moerdijk op een vrachtschip een drugslab ontdekt voor de productie van crystal meth. De Bredase schipper Cor B. en drie Mexicanen werden aangehouden. De vier aangehouden verdachten staan deze week terecht, ze worden onder meer verdacht van de productie van grote hoeveelheden drugs. 

Maar volgens Bart Welvaart, de advocaat van Cor B., roept het politieonderzoek ook veel vragen op. Volgens de advocaat hebben twee agenten in strijd met de waarheid processen-verbaal opgemaakt om de verdenkingen tegen de Brabantse schipper ‘op te plussen’. Eerder vandaag stelde Welvaart daarom dat zijn cliënt Cor B. geen eerlijk proces krijgt. 

Tot nu toe hebben de verdachten gezwegen. Crystal meth staat bekend als een verwoestende, zeer verslavende drug, die bekendheid verwierf door de Netflix-serie Breaking Bad. Voor zover bekend is er in Nederland nauwelijks markt voor. 

 Rotte eieren

Het 85 meter lange vrachtschip waar het vandaag in de Bredase rechtszaal om draait, lag een half jaar in de haven van Moerdijk. Op 10 mei 2019 werd de boot per toeval ontdekt. Vanaf een passerende patrouilleboot roken agenten een merkwaardige geur. Het was een hennepgeur, aldus de verklaringen van de politie. Vervolgens vroegen de agenten aan schipper Cor B. of ze op de boot mochten kijken.

De advocaat vindt dit vreemd. Volgens hem ruikt een dergelijk amfetaminelab niet naar hennep. ‘Het zou juist moeten ruiken naar rotte eieren.’ Het OM weerspreekt dit. 

Justitie vermoedt dat de boot Arsianco maandenlang gebruikt werd voor de productie van crystal meth. Niemand in de haven zou het hebben doorgehad. Volgens de krant BN DeStem was dat ook niet zo gek: de verdachte schipper Cor B. was al jaren vaste klant in de dorpshaven. De drie Mexicanen had niemand gezien.

Volgens Cor B. heeft hij zijn schip ter beschikking gesteld aan de medeverdachten en was hij niet betrokken bij de productie van drugs. Hij zou ook nooit in de ruimte zijn geweest waar de crystal meth werd geproduceerd. Justitie stelt echter op basis van een in het drugslab gevonden sigarettenpeuk dat B. daar wel voor zijn arrestatie moet zijn geweest.

Volgens B. is die sigarettenpeuk pas ná zijn arrestatie in het lab terechtgekomen. De schipper heeft verklaard dat de politie hem liet wachten in het drugslab, omdat het een tijdje duurde voordat het rechercheteam arriveerde. Tijdens het wachten mocht de kettingrokende schipper samen met de Mexicanen een sigaret roken, stelt B. De agenten zouden hiervoor toestemming hebben gegeven. Beide agenten van de waterpolitie hebben onder ede verklaard dat dit niet klopt. Het roken van sigaretten zou bovendien gevaarlijk zijn in het lab vol chemicaliën.

Niet-ontvankelijk

Volgens advocaat Welvaart blijkt uit interne mails van de politie dat de agenten hun verklaringen hebben aangepast om Cor B. neer te kunnen zetten als leugenaar en de verdenking tegen hem ‘op te kunnen plussen’. De agenten hebben bovendien tegenstrijdig verklaard over de ruimte waar B. moest wachten, stelt de advocaat. De ene verbalisant heeft bevestigd dat B. in het laboratorium plaats mocht nemen, de ander stelt dat B. juist niet in die ruimte mocht wachten.

De advocaat noemt dit ‘schaamteloos’ en wil dat het Openbaar Ministerie niet-ontvankelijk wordt verklaard. ‘Al met al stinkt deze zaak behoorlijk. Er is meermalen in strijd met de waarheid verklaard.’ De officier van justitie weerspreekt dat de agenten hebben gelogen. De rechtbank stelt dat er inderdaad op sommige punten wisselend is verklaard door de agenten, maar ziet geen bewijs voor leugens. 

Lees verder over de opmars van crystal meth in Nederland

Crystal meth, een heftige drug die elders in de wereld ware verslavingsepidemieën veroorzaakt, lijkt ook in Nederland in opmars. Vooral in de gayscene wint ‘Tina’ als seksdrug aan populariteit. ‘Levensgevaarlijk’, aldus een ex-verslaafde.

Afkicken van crystal meth is moeilijk, ondervond vijftiger Jasper (niet zijn echte naam): ‘Je wordt erg depressief, vermoeid en krijgt zelfmoordgedachten. Uit statistieken die ik op internet vond, blijkt dat slechts 7 procent van de gebruikers ervan afkomt. Een stuk minder dan bij heroïne.’

In de haven van Moerdijk deed de politie in mei een ‘unieke vondst’: een groot drugslab voor de productie van crystal meth in het ruim van een 85 meter lang vrachtschip. Een Bredase schipper en drie Mexicanen zijn aangehouden. Zit hier de Mexicaanse drugsmaffia achter?

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden