Rechter: ziekenhuis zat fout over dermatologen

 Het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven moet van de rechter een persconferentie uit januari rectificeren. Tijdens de bijeenkomst werden vier aan de kant gezette dermatologen valselijk beschuldigd van diefstal en fraude.

VAN ONZE VERSLAGGEEFSTERS MAUD EFFTING en ANNEKE STOFFELEN

AMSTERDAM - Het ziekenhuis moet binnen vijf dagen in zeven kranten, waaronder de Volkskrant, een advertentie plaatsen met een rectificatie waarin staat dat er geen basis is voor 'de stelling of de suggestie dat de dermatologen zich aan strafbare feiten dan wel aan fraude hebben schuldig gemaakt'.

Volgens advocaat mediarecht Jens van den Brink is het uitzonderlijk dat informatie die op een persconferentie is verstrekt, van de rechter moet worden gerectificeerd. 'Bij mijn weten is dat nooit eerder gebeurd.'

In voor een ziekenhuisbestuur ongekend harde bewoordingen werden de vier dermatologen op 3 januari beschuldigd van frauduleus handelen. Dat ze in hun ziekenhuispraktijk niet-verzekerde huidbehandelingen deden -gebruikelijk onder dermatologen - werd door het ziekenhuis een 'zelf opgezette koehandel' genoemd. 'Tien pukkels weghalen voor 100 euro. Het was drie halen, twee betalen bij dermatologie, het leek de Albert Cuyp-markt wel.'

Bestuursvoorzitter Piet Batenburg vergeleek het optreden van de dermatologen op de persconferentie met diefstal. 'Als een medewerker van het ziekenhuis een printer steelt en die op Marktplaats verkoopt, staat hij de volgende dag met nul euro op straat. Ik kan niet uitleggen waarom dat voor een specialist niet zou gelden', zei hij.

De uitspraken waren opmerkelijk, omdat het ziekenhuis nooit aangifte heeft gedaan van een strafbaar feit. Het Scheidsgerecht voor de Gezondheidszorg had in de ontslagprocedure juist geoordeeld dat verwijten van fraude misplaatst waren.

Na de persconferentie verschenen stukken in diverse dagbladen. 'Dermatologen pleegden fraude', kopte bijvoorbeeld De Telegraaf.

De dermatologen stapten naar de rechter om eerherstel te eisen en haalden woensdag hun gelijk. Volgens de rechter heeft het ziekenhuis met de beschuldigingen zodanige grenzen overschreden dat het nu door het stof moet met een rectificatie. Het Catharina Ziekenhuis zegt de uitspraak te betreuren en geeft verder geen commentaar.

Het ziekenhuis zegde in 2012 de samenwerking met de dermatologen op. Het was voor het eerst in Nederland dat een ziekenhuis een gehele maatschap op straat zette zonder dat er sprake was van doden of medisch falen. Het bestuur van het Catharina Ziekenhuis had de afgelopen jaren meerdere conflicten met specialisten, onder anderen met de kaakchirurgen en de internisten.

In de ontslagprocedure van de dermatologen stelde het scheidsgerecht eind 2013 dat geldzucht nooit een drijfveer is geweest voor de medici. 'Integendeel, naar het oordeel van het scheidsgerecht hebben zij het belang van hun patiënten willen dienen.' Het ziekenhuis moest de dermatologen een schadevergoeding van 1 miljoen euro betalen wegens gederfde inkomsten.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden