Rechter zet weer streep door stadsverbod pedo

DEN BOSCH In zijn strijd om weer te worden toegelaten tot zijn woonplaats Eindhoven heeft de pedoseksueel Sytze van der V....

De rechtbank in Den Bosch keurde opnieuw het gebiedsverbod af dat aan Van der V. is opgelegd. Het verbod voor onbepaalde duur en voor de hele gemeente is een buitenproportionele inbreuk op Van der V.’s bewegingsvrijheid, aldus het oordeel.

In de praktijk schiet Van der V. met het vonnis opnieuw weinig op. Want ook na de vorige uitspraak mocht hij wel de stad in principe weer in, maar de burgemeester weigert vooralsnog een huurwoning voor hem te regelen. In zijn eerste reactie zei Van Gijzel donderdag dat hij het nieuwe vonnis ‘de komende tijd’ zal bestuderen. Hij liet doorschemeren dat hij zint op een nieuw verbod dat wel aan de eisen van de rechtbank voldoet.

Zo duurt de impasse voort. Van der V. (62), die is veroordeeld voor ontucht met minderjarige jongens, leidt sinds tien maanden een zwervend bestaan. Van Gijzel besloot hem in september 2009 de toegang tot zijn woonplaats te weigeren. Hij kwam in actie nadat hij van justitie had gehoord dat Van der V. zijn celstraf bijna had uitgezeten, maar dat geen verplicht reclasseringstoezicht kon worden opgelegd omdat Van der V. tegen zijn veroordeling in beroep is gegaan en er nog geen definitief oordeel is. De kans op recidive is volgens Van Gijzel groot.

Van der V. wilde vrijwillig toezicht accepteren maar dit vond Van Gijzel te vrijblijvend; hij eiste dat de man een gps-enkelband zou dragen en beloofde weg te blijven van kinderrijke locaties. Toen Van der V. weigerde, legde Van Gijzel een stadsverbod op.

Dat is nu twee keer door een rechter verworpen. De eerste keer, in oktober, luidde het vonnis dat er geen concrete, acute dreiging was van verstoring van de openbare orde en dat Van Gijzel daarom niet bevoegd was een verbod op te leggen.

In het vonnis van donderdag noemt de rechter Van Gijzel wél bevoegd en ook de vrees voor onrust gegrond. Maar volgens het vonnis moet tussen de beperking van grondrechten en de dreigende verstoring van de orde een redelijke verhouding bestaan: een gebiedsverbod mag niet langer duren dan noodzakelijk en het verboden gebied moet zoveel mogelijk worden beperkt. Aan die voorwaarden is niet voldaan.

Van der V.’s advocaat erkent dat een terugkeer van zijn cliënt in Eindhoven lastig is. Hij stelt dat Van Gijzel die situatie heeft veroorzaakt en dat hij daarom ook voor een oplossing moet zorgen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden