NieuwsHomofoob beleid

Rechter zet streep door ‘lhbti-ideologie’-vrije zone in Polen

Een rechter in de Poolse stad Lublin heeft een streep gezet door een zogeheten ‘lhbti-ideologie’-vrije zone. Volgens de rechtbank gaat het om een discriminerende verklaring die de ‘waardigheid’ van lhbti’ers aantast, en de rechten van ouders schendt om hun kinderen op te voeden zoals zij dat willen.

Jenne Jan Holtland
Twee jonge vrouwen in Wyrko, de enige lhbti-nachtclub in Lublin. Beeld AFP
Twee jonge vrouwen in Wyrko, de enige lhbti-nachtclub in Lublin.Beeld AFP

Het vonnis is een forse overwinning voor Poolse belangenorganisaties voor lhbti’ers. De gemeente die de verklaring had aangenomen, gaat in beroep.

In totaal is dit de derde keer in korte tijd dat een rechter de omstreden ‘zones’ nietig verklaart. Half juli deden twee andere administratieve rechtbanken dat ook al. Het ging toen om de verklaringen van de gemeenten Istebna (Zuid-Polen) en Klwów, onder Warschau.

De controverse in Polen begon in het voorjaar van 2019, toen de burgemeester van Warschau een pact tekende om lhbti’ers in zijn stad beter te beschermen. Als gevolg daarvan verklaarden ongeveer honderd gemeenten en provincies zich ‘vrij’ van ‘lhbti-ideologie’, volgens de initiatiefnemers om kinderen te beschermen tegen ‘politieke correctheid’ en ‘homopropaganda’.

Hetzelfde geldt voor de gemeente Serniki (4.800 inwoners), onder de rook van Lublin, die donderdag door de rechter in het ongelijk werd gesteld. De zaak was aangespannen door de Poolse ombudsman Adam Bodnar.

Subsidieverzoeken afgewezen

Eerder liet de Europese Commissie in Brussel weten dat er zes verzoeken voor EU-subsidie afgewezen waren, omdat ze waren ingediend door ‘ideologievrije’ gemeentes. Volgens de Commissie schenden de verklaringen de Europese waarden en basisrechten. Deze zomer spraken EU-regeringsleiders af dat Europese steungelden alleen nog verstrekt kunnen worden aan landen die de rechtsstaat respecteren. Over de precieze criteria bestaat nog onenigheid, en ook het Europees Parlement moet nog akkoord gaan.

De Poolse president Andrzej Duda – donderdag ingezworen in Warschau – maakte de strijd tegen ‘lhbti-ideologie’ dit voorjaar tot een van de speerpunten van zijn campagne. Zonder precies uit te leggen wat hij onder het begrip verstond, noemde hij ‘lhbti-ideologie’ gevaarlijker dan het communisme. Bij zijn inauguratie donderdag verschenen twaalf oppositieleden ostentatief gekleed in de kleuren van de regenboog.

Begin deze week ging een parlementslid van de ultraconservatieve regeringspartij Recht en Rechtvaardigheid (PiS) nog verder dan de president. In de ogen van deze Przemyslaw Czarnek heeft de ‘lhbti-ideologie’ dezelfde wortels als het nationaalsocialisme van Hitler. ‘In linkse kringen kunnen ze niet zien dat het precies hetzelfde is.’

Eerder deze week werden drie activisten in Warschau opgepakt, nadat ze een regenboogvlag (symbool van de lhbti-beweging) hadden opgehangen aan een aantal religieuze en politieke monumenten in de hoofdstad, als protest tegen de groeiende homofobie. In Polen is het opzettelijk ‘beledigen’ van ‘religieuze’ gevoelens strafbaar met maximaal twee jaar cel. Na zijn inauguratie kwam Duda donderdag een krans leggen bij een van de monumenten, een standbeeld van Christus. De vlag was inmiddels verwijderd.

Welkom in Swidnik, de eerste ‘lhbt-ideologie-vrije’ zone in Polen
Polen kiest zondag een nieuwe president. Cruciale thema’s in de verkiezingsstrijd: corona én lhbt. Het stadje Swidnik kroonde zichzelf tot ‘lhbt-ideologie-vrije’ zone, een voorbeeld dat inmiddels door ruwweg eenderde van het land is gevolgd.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden