Rechter wil kinderen als kinderen straffen

Een rechter uit Michigan heeft zich gekeerd tegen het omstreden beleid in de Verenigde Staten om misdadige kinderen steeds vaker als volwassenen terecht te laten staan....

Rechter Moore moest gisteren de strafmaat bepalen voor een bijna 14-jarig jongetje dat onlangs schuldig werd bevonden aan moord. Nathaniel Abraham was de jongste verdachte die ooit voor een gewone rechtbank moest verschijnen. Hij was elf jaar toen hij de moord pleegde waarvoor hij werd veroordeeld.

Normaal worden minderjarigen door de jeugdrechter berecht, maar in Michigan is het sinds enkele jaren mogelijk ernstige gevallen in handen te geven van een gewone rechtbank.

Rechter Moore legde Abraham de laagst mogelijke straf op: hij bepaalde dat het jongetje tot zijn 21ste in een inrichting voor jeugddelinquenten moet blijven. De openbare aanklager had de rechter gevraagd hem daarnaast nog enkele jaren opsluiting in een gewone gevangenis op te leggen, maar de rechter wees dat af.

In zijn vonnis leverde de rechter felle kritiek op de neiging om minderjarigen als volwassenen te berechten. Hij zei dat het systeem te veel gericht is op straffen en te weinig op rehabilitatie.

Rechter Moore riep het parlement van Michigan op de wet te schrappen. In het kader van een hardere aanpak van de misdaad hebben vrijwel alle Amerikaanse staten de afgelopen jaren wetten aangenomen die het mogelijk maken minderjarigen voor de gewone rechter te brengen. Het idee is dat dat afschrikwekkend werkt.

Maar volgens mensenrechtenorganisaties heeft het een averechts effect. Zij betogen dat de gewone gevangenissen juist nog ergere misdadigers van minderjarigen maken.

Geoffrey Fieger, de advocaat van het jongetje, was opgetogen over de uitspraak. Maar hij zei het treurig te vinden dat de politici het niet aandurven vraagtekens te zetten bij het beleid.

'Daarom is het voor rechtbanken nodig om in te grijpen en te zeggen dat je een kind niet als een volwassene mag laten terecht staan', zei hij.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden