Rechter wijst verzoek tot vrijlating 'politiemol' Mark M. af

De rechter heeft het verzoek van de advocaat van 'politiemol' Mark M. tot een beëindiging van het voorarrest van zijn cliënt en medeverdachte Marcus S. afgewezen. Tijdens de eerste openbare zitting voor de rechtbank in Den Bosch had de raadsman daartoe gevraagd, omdat er volgens hem onvoldoende concreet bewijs is tegen M. en van vluchtgevaar geen sprake. M. wordt ervan verdacht politie-informatie te hebben verkocht aan criminelen, waaraan hij meer dan 800 duizend euro zou hebben verdiend.

Aquarel van verdachte Mark M. Beeld anp
Aquarel van verdachte Mark M.Beeld anp

De rechtbank oordeelde dat het voorarrest van M. en S. gegrond is.

Mogelijk heeft M. meer dan 800 duizend euro verdiend met zijn informatieverkoop. M. zou 'abonnementen' in het politiesysteem, via welke hij updates kreeg over politieonderzoeken, hebben doorverkocht aan criminelen. Hij had bezat 44 van dergelijke abonnementen. Afnemers zouden per maand 5.000 euro hebben neergeteld per abonnement, aldus de Criminele Inlichtingen Eenheid.

Tijdens de zitting veegde advocaat Jan-Hein Kuijpers de aantijgingen tegen zijn cliënt van tafel. Uit niets blijkt dat M. daadwerkelijk politie-informatie heeft verkocht, aldus de advocaat. Bij de verdachte thuis werd vierduizend euro gevonden, maar volgens Kuijpers zou er geen bewijs zijn dat dit geld afkomstig was van criminelen.

De advocaat van M. meende dat er geen vluchtgevaar is; zijn cliënt zou het proces niet willen ontlopen. De vermeende politiemol wil zijn paspoort inleveren en meewerken aan een meldingsplicht bij de politie, aldus Kuijpers. Hij vroeg de rechter daarom het voorarrest op te schorten.

Volgens de officier van justitie bestaat er weldegelijk een risico dat de verdachte op de vlucht slaat. Ook zonder paspoort is het mogelijk het land te ontvluchten. 'Er zijn meer wegen die naar Kiev leiden dan het vliegtuig', aldus de officier. De echtgenote van M. komt uit Oekraïne, een land dat geen uitleveringsverdrag kent met Nederland. De rechtbank besloot dinsdagmiddag beide verdachten voorlopig vast te houden.

Reconstructie politiemol M.

M. had een functie die hij nooit had mogen krijgen. Lees hier de reconstructie van affaire (+).

Over zijn geschiktheid bestaan van meet af aan twijfels, maar toch belandt Mark M. bij de recherche. Lees hier het profiel van de politiemol (+).

Zwijgrecht

Kuijpers zei dat zijn cliënt en medeverdachte Marcus S. 'vooralsnog' blijven zwijgen. M. heeft volgens justitie als politieman duizenden pagina's vertrouwelijke onderzoeksinformatie gekopieerd uit het politiesysteem. Hij verkocht die informatie via mails en op usb-sticks. De officier van justitie zei dat zowel M. als S. een straf van maximaal zes jaar boven het hoofd hangt.

M. had geen toegang tot gegevens over politie-infiltranten. De 29-jarige man had wel basistoegang tot het politiezoeksysteem BlueView, waardoor hij bij processen-verbaal, aangiften en andere informatie kon komen. Volgens het OM heeft M. informatie opgevraagd van enkele tientallen strafrechtelijke onderzoeken in het zuiden van het land.

Door fouten van de politie kon M. jarenlang zijn gang gaan. De man uit Weert werkte in een vertrouwensfunctie terwijl hij nog niet aan de vereisten daarvoor voldeed. Toen hij van die taken werd gehaald, werden zijn autorisaties niet ingetrokken, waardoor hij nog steeds bij de vertrouwelijke gegevens kon.

De rechter kijkt dinsdag onder meer of het voorarrest van M. moet worden verlengd en naar de stand van zaken rond het onderzoek. De zaak wordt nog niet inhoudelijk behandeld.

Autohandelaar

M. werd eind september vorig jaar opgepakt. Hij kwam in beeld door een onderzoek naar een autohandelaar uit Oirschot, bij wie gevoelige politie-informatie werd gevonden. Twee andere verdachten in deze zaak werden 9 december uit voorarrest vrijgelaten. Zij worden wel nog steeds verdacht van actieve omkoping. Deze twee Brabantse verdachten werden aanvankelijk in voorarrest gehouden, zodat ze het onderzoek van politie en justitie naar M. en hun eigen rol niet konden frustreren of belemmeren.

Rechters dinsdag tijdens het proces tegen M. en S. Beeld anp
Rechters dinsdag tijdens het proces tegen M. en S.Beeld anp

Ontvang elke dag de Volkskrant Avond Nieuwsbrief in uw mailbox, met het nieuws van vandaag, tv-tips voor vanavond, en alvast zes artikelen uit de krant van morgen. Schrijf u hier in.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden