Rechter weigert lintje om principiële reden

De Rotterdamse rechtbankpresident mr. J. Mendlik heeft zijn koninklijke onderscheiding geweigerd. De rechter zou dinsdag op het stadhuis van Rotterdam zijn benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau....

Van onze verslaggever

AMSTERDAM

Volgens Van Dissen is bij de Nederlandse Vereniging van Rechtspraak (NVVR) een discussie gaande over het aanvaarden van koninklijke onderscheidingen door rechters. 'Die discussie past in de bredere maatschappelijke discussie over het lintjesstelsel. Het is overigens niet zo dat alle rechters tegenwoordig onderscheidingen weigeren.' Een woordvoerder van de vereniging ontkent dat er in de NVVR een dergelijke discussie op de agenda staat.

Mendlik weigert commentaar te geven op zijn 'persoonlijke beslissing'.

In het nieuwe decoratiestelsel, waartoe de Tweede Kamer in 1995 besloot, zijn bijzondere persoonlijke verdiensten of prestaties het criterium voor een lintje. Een langdurig dienstverband alleen is niet voldoende meer. Alleen voor volksvertegenwoordigers is een uitzondering gemaakt. Parlementsleden worden na tien jaar trouwe dienst onderscheiden.

Voor leden van de rechterlijke macht geldt dat automatisme niet. Mendlik is sinds 1986 president van een rechtbank, eerst in Breda, daarna in Rotterdam. 'Misschien heeft hij het buitengewoon goed gedaan', aldus de zegsman van het ministerie. 'Mendlik doet erg veel goede dingen', zegt de woordvoerder van de rechtbank.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden