Rechter VS verplicht chemo voor 13-jarige patiënt
Een rechter in Minnesota heeft vrijdag bepaald dat een 13-jarige jongen met een goed behandelbare vorm van kanker naar een reguliere arts moet. Zijn ouders hadden daar bezwaar tegen, op religieuze gronden.
Volgens de rechter was Daniel Hauser (13) echter ‘medisch verwaarloosd’ en had hij hulp nodig van de kinderbescherming. De jongen blijft voorlopig weliswaar onder voogdij van zijn ouders, maar die hebben tot 19 mei de tijd gekregen om röntgenfoto’s te laten maken van hun zieke zoon en een oncoloog te raadplegen.
De rechter schreef in zijn vonnis dat Dennis ‘hooguit een rudimentair begrip van de gevaren en de voordelen van chemotherapie’ had. ‘Hij gelooft niet dat hij ziek is’, aldus het vonnis.
Bij Daniel werd eerder dit jaar de Ziekte van Hodgkin vastgesteld. Na één behandeling stopte hij in februari met zijn chemokuur. Hij en zijn ouders kozen vervolgens voor een behandeling met ‘alternatieve medicijnen’, op basis van hun geloofsovertuiging. Volgens de ouders heeft Daniel er voor gekozen om het Hodgkinlymfoom te bestrijden met voedingssupplementen, overeenkomstig de alternatieve geneeswijzen waaraan de Nemenhah Band de voorkeur aan geeft. Dat is de religieuze groepering uit Minnesota waarvan het gezin Hauser, dat naast Daniel nog zeven kinderen telt, lid is.
De groepering gelooft in natuurgeneeswijzen waaraan ook sommige Amerikanen van indiaanse origine grote werking toekennen.
Reguliere artsen schatten dat de kans voor genezing voor Daniel rond de 90 procent ligt. Kinderkankerarts Bruce Bostrom, bij wie de Hausers een second opinion aanvroegen, zei dat Daniels tumor door de ene chemokuurbehandeling kleiner was geworden, maar dat die sindsdien weer was gegroeid. Hij raadde dan ook voortzetting van de kuur aan.
De moeder van Daniel zei al voor de rechter uitspraak deed dat Daniel nooit zou toestemmen in het ondergaan van chemotherapie en dat zij en de rest van het gezin achter haar zoon zouden blijven staan.
Mochten de Hausers volharden, dan zal Daniel waarschijnlijk uit huis worden geplaatst.