Rechter VS: rechtszaak over martelmethodes CIA gaat door

Een rechtszaak die namens slachtoffers van marteling is aangespannen tegen de Amerikaanse inlichtingendienst CIA, kan doorgaan. Dat heeft een rechter in de Amerikaanse staat Washington bepaald.

Redactie
Suleiman Abdullah Salim, één van de slachtoffers. Beeld ACLU
Suleiman Abdullah Salim, één van de slachtoffers.Beeld ACLU

Het is de eerste keer dat een rechtszaak over deze vorm van marteling van de rechter groen licht krijgt, meldt The Guardian. 'Er zijn zoveel verschillende zaken aangespannen door slachtoffers van marteling [uit] Irak, Afghanistan, elders, en geen enkele daarvan is ontvankelijk verklaard', aldus Hina Shamsi van American Civil Liberties Union (ACLU), de organisatie die namens drie slachtoffers de zaak aanspande. 'Dit is een enorme gebeurtenis voor onze cliënten.'

De martelmethoden waaraan het drietal werd onderworpen, zijn in opdracht van de CIA bedacht door twee psychologen, James Elmer Mitchell en John 'Bruce' Jessen. Gevangenen werden onder andere ondergedompeld in ijskoud water, zaten in het pikkedonker vast, luisterden gedwongen dagenlang naar keiharde muziek en hen werd eten en slaap onthouden. In totaal werden in een periode van 5 jaar 119 gevangenen gemarteld met behulp van de methoden van Mitchell en Jessen. Verantwoordelijken hiervoor binnen de CIA worden niet vervolgd, maakte het Amerikaanse ministerie van Justitie in 2012 bekend.

De ACLU vertegenwoordigt Suleiman Abdullah Salim, een visser uit Tanzania, Mohamaed Ahmed Ben Soud, een Libiër die in ballingschap leefde toen Kadhafi nog aan de macht was, en Gul Rahmank, een Afghaanse vluchteling die in gevangenschap overleed aan onderkoeling. Hoewel alle drie de mannen jarenlang vastzaten, werd hen nooit iets ten laste gelegd.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden